/article_titleimages/javit1.jpg

Így mehet még jobban a futás!

Szeretnéd, hogy még jobban menjen a futás, mint eddig? Fogadd meg ezt a néhány tippet – vagy legalább egy részüket –, hogy hatékonyabban menjenek az edzések, és javulhasson a teljesítményed.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-09-18

Aktiváld a farizmaidat


A farizmoknak nagy szerepük van a futásban, ám sok futó egyszerűen nem használja ezeket, inkább a combizmait és a vádliját terheli túl, a farizmai pedig nem tudnak bekapcsolódni a mozgásba. Ha futás előtt kifejezetten a farizmokat dolgoztató gyakorlatokkal aktiválod őket, akkor viszont futás közben is dolgozni fognak. Futás előtt végezz 10-12 guggolást, ami bekapcsolja a farizmok működését.
 

Húzd ki magad


Ha görnyedten, behúzott nyakkal, előreeső vállakkal futsz, kevésbé lesz hatékony a mozgásod. Próbáld meg kihúzni magad, a gerinced legyen egyenes – képzeld azt, hogy egy héliumos lufi húzza a fejedet az ég felé. A medencéd próbáld semlegesen tartani, ne engedd, hogy előre vagy hátra billenjen.
 

Fejleszd a felfelé futásod


A dombra, hegyre futás nemcsak erősebbé tesz, hanem a futótechnikádat is javítja. Iktasd be rendszeresen a felfelé futást az edzéseidbe.


 

Masszírozd önmagad


Az SMR hengerek és labdák nagyon hatékonyan lazítják fel a feszes, kötött izomzatot. Használd rendszeresen ezeket az eszközöket, hogy az izmaid tónusosak legyenek, ne fájjanak, ne kössenek be.
 

Lazítsd a csípőd


A feszes, kötött csípőízület sok futóra jellemző, ez viszont egy idő után megkeseríti az edzéseket, fájdalmakat okozhat, csökkenti a mozgástartományt, rontja a futómozgás minőségét. Ha szeretnéd elkerülni ez, akkor szánj időt rendszeresen a csípőízület lazítására, nyújtására.
 

Csinálj tempóedzéseket is


Szuper, ha hosszú futásokkal gyűjtöd a kilométereket, de a teljes körű, hatékony fejlődés érdekében érdemes beiktatni tempójavító edzéseket. A rövid pihenőidőkkel végzett sprintfutások, intervallumos futások segítenek a tempód és az állóképességed javításában.

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT