/article_titleimages/reggelfut1.jpg

Így szeresd meg a reggeli futást

Mindenkinek más a bioritmusa, máskor működik jobban a teste, az agya, máskor aktívabb. A reggeli futás is olyan, hogy valaki vagy szereti, vagy utálja, és emiatt nem tudja rávenni magát. Ám előfordulnak olyan élethelyzetek, amikor csak a reggeli futás a megoldható – ilyenkor pedig nem olyan rossz, ha szeretünk reggel futni.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-02-18

Teljesen normális, ha úgy érzed, képtelen vagy korán felkelni és futni. Az is megszokott, hogy egy kora reggeli futás során kicsit lassúnak érzed magad, nehezebben melegedsz be, és hangolódsz rá az edzésre. Ez a test természetes cirkadián ritmusa miatt van. Ám ha rutint csinálsz a reggeli futóedzésből, akkor a tested megszokja ezt, és a belső órád is igazodni fog az új edzésidőponthoz, emiatt egyre könnyebben mennek majd a futások.

Csak elkezdeni nehéz, de ha megvan az elhatározás, és beállítottad korábbra az ébresztő, hogy felkelj, akkor a legnehezebb lépésen már túlvagy. Oké, még fel is kell kelni és aztán kilépni az ajtón, de ez is menni fog! Persze, ha még sötét van, és ráadásul még hideg is, akkor igencsak hívogató a meleg és puha ágyikó – de ágyban fekvéssel még senki nem vált félmaratonistává, maratonistává, vagy akár ultrafutóvá.

Ha mostantól reggelente fogsz futni, akkor az egyik legfontosabb szabály, hogy este feküdj le időben, hogy a szervezeted számára szükséges alvásmennyiség meglegyen. Nem jó, ha korábban kelsz fel, de ugyanakkor fekszel le, mint eddig, mert így fontos órák maradhatnak ki az alvásodból, ez pedig hosszú távon egészségügyi következményekkel jár majd. Fáradtabb, stresszesebb leszel, és fokozódik a sérülésveszély is!
Szóval mindenképpen feküdj le időben, és ne az alvás rovására iktasd be a reggeli futóedzést, így remélhetőleg kipihenten vághatsz majd neki a kilométereknek.
 

Energiabevitel


Ébredés után adj magadnak egy kis időt, hogy valóban fel is ébredj, mindenképpen igyál legalább egy nagy pohár vizet, hogy hidratált legyél – ha kávézol, akkor mindenképpen fontos a folyadékbevitel utána. Ha a gyomrod bírja, akkor egy banánt, egy pirítóst, vagy egy kis adag zabkását is megehetsz. Ilyenkor az éjszakai éhezés után alacsonyabb a vércukorszint, az étkezés segít abban, hogy számodra ideális szintre kerülhessen. Nagyon sokan azonban nem tudnak reggel futás előtt enni, ezt egyénileg érdemes megtapasztalni, hogy hogyan tudsz reggel optimálisan működni, tudsz-e éhgyomorra futni, illetve mi az a táplálék, amit gond nélkül el tudsz fogyasztani, és kellő mennyiségű energiát ad az edzéshez. Ha úgy érzed, az biztonságot ad számodra, vigyél magaddal fél liter izotóniás italt, esetleg egy gélt vagy energiaszeletet, hogy futás közben szükség esetén el tudd fogyasztani.
 

Ruházat


Érdemes este kikészíteni a reggelre szükséges futóruházatot, hogy a pakolással ne keltsd fel az esetleg még alvó családtagokat, vagy hogy ne menjen az idő a szekrény előtt álldogálással – persze ha gyorsan döntésképes és csendes is vagy ébredés után, akkor ez nem szükséges. A gyors készülődés sokakat átsegít a reggeli futás kezdeti nehézségein: ha pár perc alatt magadra kapkodod a ruháidat és nem húzod az időt, hanem mielőbb kilépsz az ajtón, akkor sokkal kisebb az esélye, hogy meggondolod magad és visszafekszel aludni.


Bemelegítés


Minden futás előtt érdemes bemelegíteni, ez reggelente fokozottan igaz, hiszen a szervezet ekkor még épp, hogy csak magához tért. Az optimális szívműködéshez, a keringési rendszer „ébredéséhez” és az izmok bemelegítéséhez reggelente érdemes egy kicsit több időt szánni a bemelegítésre. Mozgasd át alaposan az ízületeidet, mielőtt nekilódulnál.
Érdemes lassabb tempójú kocogással indítani magát a futás, ez is hozzásegíti a tested az üzemi hőfokra melegedéshez, és segít elkerülni a sérüléseket is. Lehet, hogy 5 perccel többet kell szánnod a bemelegítő kocogásra, de érdemes. Ha pedig teljesen bemelegedtél, ugyanolyan jó minőségű edzésmunkát tudsz végezni, mint a nap többi részében tudnál.
 

Motiváció


Ha van motivációd, akkor könnyebben mennek majd a reggeli futások. Bármi is a célod, akár egy verseny, akár a fogyás, akár az, hogy egészségesebbé válj a futás által, koncentrálj erre. Gondolj arra, hogy kora reggel túlvagy az edzésen, feltöltődsz energiával, telítődsz boldogsághormonokkal, és nyugodtabban, kiegyensúlyozottabban vághatsz majd bele a napi teendőidbe. Úgy mehetsz be dolgozni, hogy te már tettél magadért valamit, és ez elégedettségre adhat okot – adj magadnak egy vállveregetést érte.
 

Segítség


Állíts össze magadnak energikus, motiváló futózenéket a reggeli edzéshez, ami segít felébredni, lendületet szerezni, és ritmust ad a futásodnak.
Próbálj változatos útvonalon futni, hogy ne váljanak monotonná és unalmassá az edzéseid. Reggelente az ébredező város vagy természet jó impulzusokkal szolgálhat számodra.
Ha úgy érzed, egyedül nem megy, keress egy másik hajnali futót, akivel közösen mehettek edzeni, és húzhatjátok egymást.

Fotó: Unsplash


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT