/article_titleimages/happy1.jpg

Így tesz boldogabbá a futás

Akik szeretnek futni, már tudják, hogy a futás boldogabbá tesz – akik pedig még nem futnak, remélhetőleg kedvet kapnak ehhez a mozgáshoz, és mielőbb kipróbálják a sok jótékony hatás miatt.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-07-19

1. ok:


A testmozgás és a fizikai tevékenységek, beleértve a futást, endorfinokat szabadítanak fel az agyban. Az endorfinok természetes „gyógyszerként” hatnak, csillapítják a fájdalmat, fokozzák az energikusság érzését, jókedvűvé, boldoggá tesznek. Futás után szinte mindenki emelkedett hangulatot, eufóriát, jó érzéseket tapasztal, amikor pedig kimarad a mozgás, komorabb, nyűgösebb hangulatba kerülnek a futók.
 

2. ok:


A futás által jobb fizikai formába kerül az ember, amitől jobban érzi magát, egészségesebb lesz, jobban bírja a kihívásokat, könnyebben kezeli a stresszt és az egyéb nehézségeket. A jobb „külső forma” magabiztosabbá tesz, ami szintén javítja a hangulatot és az általános közérzetet is.
 

3. ok:


A futás és a versenyzés segít célokat meghatározni és kitűzni. Kutatások szerint azok az emberek boldogabbak, akiknek vannak céljaik, és ezek elérése érdekében dolgoznak – függetlenül attól, hogy a célt ténylegesen elérik-e vagy sem. A cél kitűzése és az azért való aktív tevékenység boldogságot vált ki – nem véletlen a mondás: „az út maga a cél”. A cél elérése pedig még ezt is képes fokozni.


 

4. ok:


Bár a futás egyéni sport, mégis nagyon jó közösségépítő, hiszen a futók nagyon szociálisak és segítik, támogatják egymást. A barátokkal és más futókkal közös edzések segítenek a biztonságérzés, a valahová tartozás érzésének fokozásában. Vizsgálatok szerint azok az emberek – különösen a nők – boldogabbak, akik erős társadalmi kapcsolatokkal, vagyis sok baráttal, ismerőssel rendelkeznek. Persze nem kell mindig másokkal, és egy több száz fős csapattal együtt futni, már az is javít a boldogságérzésen, ha egyszer-egyszer szerzel egy jó fej futótársat magad mellé, és beszélgettek egy jót.
 

5. ok:


A futás javítja az önbecsülést. A felszabadutó endorfinok, a jobb forma megszerzése, a kitűzött célok elérése, és a növekvő, erősödő szociális kapcsolatok közös erővel képesek növelni az ember önértékelését és magabiztosságát – ez pedig boldogabbá tesz.

Ha szeretnéd kihasználni a futás nyújtotta boldogságot, akkor hajrá, vágj neki a kilométereknek!

 
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT