/article_titleimages/ff1.jpg

Így válhat életformáddá a futás

Az újdonsült futók a kezdeti lelkesedés és elszántság után már nem mindig indulnak olyan nagy elánnal futni. Jönnek a kifogások, a kihagyott futások, elnapolt edzések – és minél több van belőlük, annál kisebb az esély rá, hogy a futás tényleg beépül az életükbe.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-08-13

Ha szeretnéd, hogy a futás az életed része legyen, fogadd meg ezeket a jótanácsokat!

Legyen terved


Függetlenül attól, hogy heti egyszer vagy ötször mész ki futni, érdemes megtervezni, hogy mely napokon teszed mindezt. Ha betervezted az edzést, kisebb az esélye, hogy kimarad, vagy hogy rászervezel valamilyen programot. Ragaszkodj a tervedhez, és tartsd be legalább addig, amíg már nem tudsz meglenni futás nélkül – utána meg már úgyis benne lesz a fejedben, hogy futni akarsz menni.
 

Alakíts ki saját rutint


Ha megvan, mikor mész futni, alakítsd ki a futáshoz kapcsolódó rutinodat. Ha reggel mész, állítsd be az ébresztőt, készítsd ki a futóruháidat, állítsd be a kávéfőzőt, készítsd elő a reggeli zabkását, hogy könnyebben és gyorsabban haladhass. Legyenek meg a futáshoz kapcsolódó szokásaid, amik segítenek, hogy még közelebb kerülhess ehhez a sporthoz.
 

Legyen célod


Ha tudod, miért futsz, sokkal könnyebb lesz kimenni edzeni és dolgozni azért, amit kitűztél magad elé. A cél legyen konkrét, pontosan megfogalmazott. Ezen kívül próbálj meg olyan célt kitűzni, amit meg tudsz valósítani, nem irreális, amire képes vagy, mégis motiváló számodra. A célodnak adj egy időkorlátot is, azaz legyen meg, hogy ezt a célt mennyi idő alatt valósítod meg.


Keress társat


Sokkal könnyebb ragaszkodni valamihez, ha ahhoz a valamihez egy jó társaság is tartozik. Ha csatlakozol egy futóközösséghez, vagy társakat keresel, akikkel együtt futhatsz, sokkal több dolgot tudhatsz meg a futásról, mintha egyedül edzenél. A társaság ösztönző, motiváló, segítő erő is lehet, emiatt is érdemes nem kizárólag magányosan róni a kilométereket.


Érezd jól magad közben


Ha valami nem tetszik, és nem érzed közben jól magad, akkor azt nem fogod sokáig csinálni. Találd meg a futásban azt, ami miatt számodra élvezetes, hiszen így sokkal könnyebben és hamarabb be tudod illeszteni az életedbe.  

Fotó: Rawpixel


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT