/article_titleimages/hrvadatok.jpg

Milyen a jó HRV?

A szívfrekvencia-variabilitás teljesen egyéni mérőszám, de érdemes tudni, hogy egy adott életkorban mi lenne az átlagos érték.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2024-01-26

A szív nem ver olyan tökéletesen szabályos ritmusban, mint egy metronóm. A pulzusszám ütemenkénti ingadozása egészséges és normális. Az egymást követő szívverések közötti időbeli eltéréseket szívfrekvencia-variabilitásnak (HRV) nevezik, ez az autonóm idegrendszer olyan mérőszáma, amely rendkívül hasznos lehet a fizikai alkalmasság értékeléséhez, és annak meghatározására, hogy a szervezet mennyire készen áll a teljesítményre.

Általánosságban elmondható, hogy a pulzusszám magasabb ingadozása a jobb erőnlét jele. De a legfontosabb tudnivaló a HRV-vel kapcsolatban, hogy ez egy teljesen személyre szabott mérőszám, amely egyénenként eltér egymástól, ugyanúgy, mint a sportolás közbeni pulzusértékek és tartományok. Ebben az esetben is figyelembe kell venni olyan tényezőket,  mint például az életkor, a nem, az edzettségi szint, az életmód, a környezet és a genetika. A HRV kiválóan jelzi az autonóm idegrendszer két ága közötti egyensúlyt, ezért felfogható a stressz indirekt mérésének - a magasabb HRV alacsonyabb stresszt jelent.

Mit jelentenek a HRV számok?

A pulzusszám változékonysága a szívverések közötti időbeli különbség, ezredmásodpercben (ms) mérve. A legtöbb esetben a fiatalabbak HRV-je magasabb, mint az idősebbeké, a férfiaknál pedig valamivel magasabb a HRV, mint a nőknél. Ezen kívül az élsportolók, különösen az állóképességi sportolók általában nagyobb pulzusszám-variabilitást mutatnak, mint a nem sportolók. Az azonban, hogy mi az egészséges HRV, mindenkinél eltérő. Sok kivételesen fitt ember van, akiknek a pulzusszám ingadozása alacsonyabb a normánál, de ettől még megfelelőnek tekinthető az ő szempontjából.

A HRV szempontjából nem érdemes másokhoz hasonlítani magunkat, és azon aggódni, hogy a mért értékek jók-e vagy sem, ehelyett a saját HRV trendeket érdemes követni. Aki erőfeszítéseket tesz általános egészségi állapotának és erőnlétének javítására, idővel látnia kell, hogy a pulzusszám változékonysága emelkedni kezd. Másrészt a HRV csökkenő tendenciája annak a jele lehet, hogy túledzett, túl stresszes, esetleg nem megfelelően táplálkozik, vagy rosszul alszik.

A HRV egy nagyon érzékeny mérőszám, amely drasztikusan változik a nap folyamán, és egyik napról a másikra is. Nyugalmi állapotban érdemes mérni, ébredés után, azonos időpontban, hogy láthatóvá váljanak a tendenciák, illetve egyes okoseszközök éjjel, alvás közben monitorozzák a szívet és a szívfrekvencia változásait, és ezeket az értékeket használják a HRV trendjének felállításához.

A HRV adatok változásából láthatóvá válik, hogy mennyire működik egyensúlyban a szervezet szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszere, mennyire terhelhető a szervezet akár a mindennapi életben, akár sportolás közben.
Ha mindenképp szeretnénk ismerni az általános számokat, akkor azt fontos tudni, hogy a 20-25 évesek HRV értéke általában 55-105 között mozog, majd az életkor előrehaladtával ez csökken, 60-65 éves korra általában 25-45 közé esik vissza.


Fotó: saját
Óra: Garmin Forerunner 965


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT