/article_titleimages/nyugi1 (1).jpg

Ne mondj le a futásról a stresszes időszakban!

Ha feszült időszak állt be az életedben, jobb, ha nem mondasz le a rendszeres futásról, mert segíthet kezelni a stresszt és kapaszkodót találni a nehézségek közepette is.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2020-04-17

Vannak futók, akik stresszes időszakban nem tudnak futni, míg mások ezzel ellentétesen, pont a futás segítségével vezetik le a bennük felgyülemlett feszültséget, és a futást hívják segítségül ahhoz, hogy a nehézségeket átvészeljék, a problémákra megoldást találjanak.

Kutatások szerint azok járnak jobban, akik a testmozgást nem hagyják abba még válságos időben sem, hanem mozgásban maradnak, a rendszeres sport ugyanis segíthet a nehézségek, vészhelyzetek, családi, párkapcsolati problémák, és egyéb stresszorok okozta feszült helyzetek megoldásában, valamint a jobb fizikai és mentális egészség megőrzésében is.

A laboratóriumi körülmények között végzett kutatások azt mutatták, hogy testmozgás után csökken az emberek mesterségesen indukált stresszre adott érzelmi reakciója. Egy Maryland-i Egyetemi tanulmányban azok az emberek, akik félórás edzés után 15 perccel néztek kellemetlen képeket, alacsonyabb szorongást mutattak, mint azok, akik 30 percig csak csendben ültek a képek nézegetése előtt.Egy másik, a Health Psychology folyóiratban közzétett kutatásban több mint 2000 felnőtt vett részt, akiket nyolc egymást követő napon emlékeztették olyan stresszes élethelyzetekre, mint a családi és munkahelyi viták és feszültség, családot érintő problémák, illetve diszkrimináció. Az általában nem aktív, illetve a rendszeres testmozgást végzők stressz szintjét összehasonlítva a kutatók arra jutottak, hogy a rendszeresen sportolók érzelmileg stabilabbak voltak a kellemetlen helyzetekben, és hosszú távon ez az egészségükre is jó hatással van, mert kevésbé szenvedtek magas vérnyomástól, illetve stressz miatti magas hormonszinttől.

A futók saját gyakorlati tapasztalatai is hasonlókat mutatnak, valószínűleg már te is tapasztaltad, hogy már egy fél órás futás is segít „kisimítani az idegeket”, és megnyugtat, javítja a hangulatot.

A futási rutin segít az állandóság megőrzésében, kapaszkodót és rendszerességet ad a nehéz időszakokban, megmutatja, hogy van kontroll a saját életünk felett, és koncentrált lehetőséget nyújt, hogy átgondoljuk a dolgainkat.
Nem érdemes tehát lemondani a futásról még akkor sem, amikor úgy érezzük, hogy nehézségeink vannak, és stresszes időszakot élünk át, hiszen a sport segít strukturálni az időt, levezetni a feszültséget, nyugodtabbá és egészségesebbé tesz!

Fotó: Freepik


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT