/article_titleimages/relax1.jpg

Lassulj le és fókuszálj meditáció segítségével

Futóként és „hétköznapi emberként” sem tesz rosszat, ha időnként lelassítasz, és beiktatsz egy rövid meditációt a mindennapjaidba.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2020-04-08

Bár a futás nagyon jó stresszoldó mozgás, és segít kitisztítani a fejet egy nehéz nap után, mégsem árt, ha emellé az intenzív mozgásforma mellé valamilyen extra lazítást is bevetsz néha. A meditáció segíthet abban, hogy le tudj lassítani, jobban tudj összpontosítani, rendezni tudd a gondolataidat, vagy csak szimplán ki tudd kapcsolni az elméd, amikor arra szükséged van. Nem kell tőle megijedni, mert nem nehéz, és nem több mint 10 perc is elegendő ahhoz, hogy hatásos legyen a befelé fordulás.
 

Így meditálj


Keress egy csendes helyet magadnak, ahol el tudsz lazulni, magadra tudsz figyelni, és senki nem zavar meg a befelé fordulásban. Ülj kényelmesen, egyenes háttal.  Ha szükséges, párnákkal támaszd meg a derekad és a hátad, hogy komfortos legyen a pozíció. Ülhetsz törökülésben vagy lótuszülésben is, ahogy kényelmesebb, és ami megy. (Lótuszülésnél a bal lábfejet a jobb combra kell helyezni, a jobb lábfejet pedig a bal combra – ez nem mindenkinek megy, és ha megy is, lehet, hogy pár perc múlva kényelmetlenné válik, így ne erőltesd, ha nem vagy gyakorlott benne.)
Ha úgy érzed, hogy ülve nem tudsz ellazulni és kényelmetlen a pozíció, nyugodtan le is fekhetsz.

A fejed tartsd lazán, kényelmesen, a nyakad és a gerinced képezzen egyenes vonalat. Ezután lazítsd el a nyakad, az állad és az arcod izmait, az ajkaidat és a nyelvedet is lazítsd el, próbád a szemed, a szád körüli feszültséget kiengedni.

Fókuszálj a légzésedre. Lassan, az orrodon keresztül szívd be a levegőt, majd fújd ki. Alakítsd ki a saját légzési ritmusod, ahogy jólesik, de ne kapkodd a levegőt, mélyen szívd be és lassan fújd ki. Koncentrálj minden egyes be- és kilégzésre, érezd az orrodon át a tüdődbe áradó levegőt. Összpontosíts a légzés hangjára, törekedj arra, hogy teljesen tudatosan vedd a levegőt. Figyeld a légzésed legalább 2 percen át, ezzel segítheted az elméd és a tested megnyugvását. Segít, ha becsukod a szemed, így a gondolataid nem kalandoznak el olyan könnyen, és jobban tudsz figyelni a légzésedre.Tisztítsd ki a fejed. Próbáld meg a légzésed segítségével kiüríteni a fejed, megnyugtatni az elméd, kipucolni a kavargó gondolatokat. Távolítsd el őket az elmédből, képzeld el, hogy könnyű szellőként fújod ki őket magadból. Ha újabb és újabb gondolatok törnek elő benned, fújd ki azokat is, és addig ismételd ezt a gyakorlatot, amíg úgy nem érzed, hogy teljesen tiszta az agyad, és fókuszált vagy.

A meditációt fokozatosan vezesd be az életedbe, főleg, ha szkeptikus vagy a módszerrel. Szánj rá eleinte csak 3-4 percet, aztán alkalomról alkalomra növelheted az időtartamát attól függően, hogy érzed magad, és mennyire vagy stresszes. Ha úgy érzed, első alkalommal nem válik be, adj neki még egy esélyt, és próbáld ki máskor, hátha akkor jobban tudsz összpontosítani és magadra, befelé figyelni.

Ha úgy érzed, egyedül nem megy, keress bátran meditációs zenét, esetleg vezetett meditációs podcastot vagy videót, és próbáld ki azt. Nagyon sok profi sportoló relaxál és meditál rendszeresen a pszichológiai felkészülés részeként, például autogén tréninggel.

Már egy 5-10 perces meditáció is segíthet abban, hogy nyugodtabb, kisimultabb, koncentráltabb lehess, ennek pedig igen nagy használ veheted a mindennapokban és a sportban egyaránt.

Fotó: Freepik


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT