/article_titleimages/pulz1.jpg

Nyugalmi állapotban is figyeld a pulzusod

Futás közben figyeled a pulzusod, és ez alapján végzed az edzésmunkát? És egyébként nézed, hogy ver a szíved?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-06-03

Egy svéd kutatás szerint érdemes nemcsak edzés közben, hanem a nyugalomban mért szívfrekvenciát is figyelni. A tanulmány készítése során a kutatók arra akartak választ találni, hogy a normál tartomány – 60-100 ütés / perc – magasabb végpontjához közelebbi, azaz magasabb szívfrekvencia hogyan befolyásolja a hosszú távú szívegészséget, vagy növeli-e a korai halálozás kockázatát.

Ennek tanulmányozásához véletlenszerűen választottak ki 800 svéd férfit, akik mindannyian 1943-ban születtek, őket vizsgálták meg az életmódjuk, a szív- és érrendszeri betegségek kapcsán, valamint a családtörténetükről és a stressz szintjükről is kikérdezték őket.

Elvégeztek rajtuk egy orvosi vizsgálatot is, amelyben figyelték a nyugalmi pulzusszámot, vagyis a szívverések számát percenként, amikor a test nyugalmi állapotban van. Ez a szám az életkor, a szív- és érrendszeri betegségek, a dohányzás, az elhízás, a gyógyszeres kezelés és a testhelyzet függvényében változhat.
Az olyan sportolók, mint a futók, gyakran olyan nyugalmi szívritmussal rendelkeznek, amely a normál tartomány alsó részén, vagy akár alatta van.

A kutatók az első vizsgálatot 10, majd újabb 11 évvel később megismételték – a még életben lévő vizsgálati alanyok közül 500-at tudtak újra szűrni, mert 150-en már nem akartak részt venni a vizsgálatban.Megállapították, hogy a 75-ös, vagy annál nagyobb nyugalmi szívfrekvenciájú alanyoknál (ez még mindig a normális tartományon belül van) kétszer nagyobb volt a halál esélye bármilyen okból, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és a koszorúér betegség előfordulási gyakorisága kétszer akkora volt, mint azoknál, akiknek 55, vagy annál alacsonyabb volt a pulzusa.

A nyugalmi szívfrekvencia változása is fontosnak bizonyult. Akiknek a nyugalmi szívfrekvenciája stabil maradt a vizsgálat során, azoknál 44 százalékkal alacsonyabb a szívbetegségek kockázata, mint akiknél a szívfrekvencia növekedett. Megállapították tehát, hogy a középkorú férfiak nyugalmi szívfrekvenciája hatással van az élettartamukra.

Ez azért lehet, mert a nyugalmi szívfrekvencia növekedése a szív- és érrendszeri változások figyelmeztető jele, utalhat a magasabb vérnyomásra vagy korai szívbetegségre is. Egyéb okok miatt a nyugalmi szívfrekvencia emelkedhet, például a gyógyszeres kezelésre adott rossz reakció, a megnövekedett pajzsmirigyhormon-szint, az anaemia, vagy valamilyen fertőzés is okozhatja ezt a változást.

Mi a helyzet akkor, ha a nyugalmi szívfrekvencia a tartomány alsó végén van, majd hirtelen felfelé emelkedik, de még mindig a normál tartományban marad? Ezt a helyzetet érdemes kardiológus szakorvossal kivizsgáltatni. A hirtelen változást mindig érdemes ellenőriztetni, hogy tudjuk, mi okozta ezt, még akkor is, ha a nyugalmi szívfrekvencia a normál tartományban van.

Érdemes tehát rendszeresen ellenőrizni a nyugalmi pulzusértéket, hogy tisztában lehessünk szívünk állapotával.

Fotó: Unsplash, Picjumbo
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT