/article_titleimages/finish.jpg

Tűzd ki okosan a futócélod!

A célok kitűzése fontos lehet a futók számára, ám a megfelelő célok kitűzése sokaknak gondot okoz, és nehéz folyamat lehet. Kerüld el a gyakori célkitűzési hibákat, és találd meg a neked való, reális célt!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2021-01-06

Mit akarsz elérni a futásban, milyen versenyen akarsz indulni? Azt gondolhatnánk, hogy ezek könnyen megválaszolható kérdések, pedig ez nem mindig igaz. Sokan nem tudják eldönteni, mit akarnak valójában, miért is akarják azt, mi motiválja őket igazán. Pedig egy jó célkitűzés irányt mutat az edzésekhez, és segít, hogyan építsd fel jól a futásaidat, hogyan haladj lépésről lépésre a cél elérése felé.

Mivel ronthatod el a sportcélok kitűzését?
 

1. Túl távoli célokat tűzöl ki


Nincs baj a hosszú távon gondolkodással és azzal, ha több évre előre vannak gondolataid a futást és a nagy célokat illetően. De amellett, hogy eldöntöd, 5 év múlva milyen nagy versenyen szeretnél indulni, fontos azon is gondolkodni, hogy rövid távon, belátható időn belül milyen célok motiválnak, és milyen köztes részcélokat tudsz kitűzni magad elé, amelyek teljesítése segít lépésről lépésre közelebb kerülni a végső nagy célhoz. Oké, hogy ott van a fejedben az az igazi, nagy valami, de ennek elérésében segít, ha folyamatosan adagolsz magadnak kisebb célokat, amelyek segítenek a tapasztalatszerzésben és annak eldöntésében is, hogy valóban jó-e, neked való-e az a távoli célverseny.


2. Túl egyszerű, túl visszafogott célod van


Amit tavaly már teljesítettél, nem jelent igazi kihívást idén. Nem baj, hogy évről évre elindulsz ugyanazokon a versenyeken, és pl. több félmaratont futsz egy évben, de érdemes az ugyanolyan versenyek kapcsán mindig egy picit újabb, motiválóbb céllal gondolkodni. Kivételt képez az az eset, amikor az életmódod változásai megváltoztatták az edzéseidet és a felkészülésedet a korábbiakhoz képest (pl. sokat voltál beteg, valamilyen műtéted volt, esetleg kisbabád született). Ilyenkor legyen az a cél, hogy visszanyerd a korábbi formád, edzettséged, motivációd.
Jó tudni, hogy a sikeres célok a komfortzónán kívülre tolnak, és kicsit ijesztőnek is tűnhetnek, mert bennük van a kudarc lehetősége is – ám ez egy plusz motiváló erőt is ad.


 

3. Túl extrém célt tűzöl ki


A célok mindig feszegetik a határainkat és a képességeink szintjét magasabbra tolják, ám nagyon fontos, hogy reálisak maradjanak és legyen lehetőség őket megvalósítani. Hiába vagy szupergyors maratoni futó, de az olimpiai kvalifikáció nem biztos, hogy megvalósítható cél, bármennyire is vágynál az ötkarikás játékokra.
 

4. Nem fér bele az életedbe a cél megvalósítása


Az ambiciózus célok nagyszerűek, mert nagy figyelmet igényelnek, de ha a teljes életmódodat meg kell miattuk változtatni, nem biztos, hogy megfelelőek. Ha a futás miatt felborul a családi életed, a munkád, ha folyamatosan stresszes vagy a célod miatt, ha megzavarodik a sporton kívüli világod, akkor nem biztos, hogy jól választottál.
 

5. Nem mérhető célod van


A homályos, megfogalmazhatatlan célok arra utalnak, hogy nem vagy teljesen biztos magadban, sem a célodban, sem abban, hogy képes leszel elérni azt. A „jobb futó leszek” cél nem tartalmaz semmi konkrétumot, hiszen nem igazán lehet meghatározni, hogy mitől lesz valaki jobb futó. Érdemes konkrét, mérhető dolgokban gondolkodni, pl. „gyorsulok kilométerenként átlagosan 5 másodpercet”, „megjavítom a maratoni időmet 5 perccel”. Ezek a konkrétumok segítenek az edzéseket a célhoz igazítani, mérhetőek, ellenőrizhetőek.

A célok kitűzése hasznos dolog, mert segítséget ad, motivál, kereteket jelent. Fontos, hogy számodra fontos, értelmes, reális és megvalósítható legyen a célod, olyan, amiért szeretnél és tudsz is edzeni, és aminek az elérése által boldogabb leszel.

Fotó: Freepik
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT