/article_titleimages/viszket1.jpg

Viszkető lábak futás közben: vajon miért?

Te is érezted már, hogy futás közben egyszer csak viszketni kezdenek a lábaid, és nem tudsz vele mit kezdeni? Vajon miért fordulhat elő ez a jelenség?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2020-04-23

Futás közben megállni és elkezdeni vakarózni elég bosszantó, de ha nem múlik el a viszkető érzés, akkor ez tud egy picit segíteni. Viszont megakasztja az edzést, kizökkent a ritmusból, újra kell indulni és visszarázódni a futásba.


Mi lehet a viszketés oka?


Jellemzően a kezdők, újrakezdők tapasztalják a futásaik során a viszkető érzést a lábakon. Ez azért van, mert a mozgás miatti pulzusszám növekedéssel együtt fokozódik az erekben és az izmokban a véráramlás, ezzel együtt az izmok kapillárisai és artériái is kitágulnak. A kapillárisok, vagyis a hajszálerek kitágulása stimulálja az izmokban található idegeket is, amelyek üzenetet küldenek az agynak, és ekkor következik be a viszkető érzés.

A rendszeres testmozgás hatására a kapillárisok hatékonyabban tágulnak ki, az izom-ideg kapcsolatok javulnak, a test pedig megtanulja, hogy ilyenkor milyen változások következnek be, a viszketés pedig elmúlik.
 

Hidegben miért viszketnek jobban a lábak?


Téli hidegben futás után, amikor hazaérsz és beállsz a meleg víz alá, tapasztalhatsz viszketést, ilyenkor az érintett terület intenzíven viszket és ki is pirosodik. Ezt is a kapillárisok tágulása és az idegek stimulációja okozza, hiszen ilyenkor intenzív hőmérsékletváltozásnak vannak kitéve az izmok , hiszen a kinti hideg után a meleg víz elég éles váltás, ami hirtelen és gyorsan tágítja ki a vérereket.


 

Mitől viszkethetsz még?


A bőrszárazság is okozhat kellemetlen viszketést: ha naponta többször zuhanyzol, vagy a kádban áztatod magad, a bőrödről lemosódhatnak a bőrt nedvesítő, puhán tartó természetesen termelődő olajok, ez pedig a bőr kiszáradásához vezet, ami viszketést okoz.
A száraz levegő, főleg a téli időszakban szintén a bőr kiszáradásához vezethet, ezért is fontos a belső és külső hidratálás, azaz az elegendő folyadék fogyasztása minden nap.
 

Hogyan előzd meg a viszketést?

 
  • Maradj hidratált, igyál elég folyadékot.
  • Zuhanyzás után használj hidratáló krémet a bőröd ápolására.
  • Ha érzékeny a bőröd, fontold meg a mosószered és az öblítőd lecserélését természetes, környezetbarát, érzékeny bőrre fejlesztett változatra.
  • Fuss rendszeresen, így az izmaid és az ereid alkalmazkodni tudnak és fejlődnek.

Fontos tudni, hogy a viszketés ugyanúgy természetes reakció lehet futás közben, mint az arc kipirulása – kivéve, ha csalánkiütést, arc- vagy nyelvduzzanatot, légzési nehézségeket tapasztalsz mellette, ami allergiás reakcióra utalhat, ilyenkor irány az orvos!

Fotó: Freepik
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT