/article_titleimages/arcpir1.jpg

Ezért pirul ki az arcod, amikor futsz

A te arcod is könnyen kipirul, amikor sportolsz, és nem igazán érted, miért „vöröslik” a fejed, amikor egyébként edzett vagy?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-05-02

Amikor futsz, a tested keményen dolgozik, és eközben hőt termel. A szervezet önhűtésének egyik módja az izzadás, a test az izzadság segítségével igyekszik saját magát lehűteni. A hőmérséklet szabályozása érdekében a szervezet a bőr vérellátását is növeli, ezzel is segítve a hőleadást. Emiatt a kapillárisok, azaz a hajszálerek kitágulnak, több vér áramlik beléjük. Az arcon található hajszálerek nagyon közel vannak a bőrfelszínhez, a beléjük áramló vér pedig még jobban láthatóvá teszi őket, emiatt válhat nagyon pirossá az arcod.

Vannak, akik könnyen kipirulnak, vannak, akik pedig nem – ez pedig nem feltétlenül függ össze az edzettségi állapottól, inkább az ereik tulajdonságai határozzák meg a kipirulás mértékét. Mindenkinek máshogy működik a hőháztartása, vannak, akik két méter után vöröslő arccal futnak, és vannak, akik egyáltalán nem pirulnak ki, mint ahogy az is egyedi, hogy ki mennyire izzadékony. Akiknek több kapillárisuk van, vagy vékonyabb a bőrük, azoknál látványosabb a piros arc, de azok is pirulósak lehetnek, akiknek a terhelés hatására sokkal több vér áramlik az ereikben.Jó tudni, hogy ha nagyon intenzíven futsz, vagy túlságosan meleg van, akkor nagyobb eséllyel fogsz céklavörös arccal edzeni. Melegben, ha megoldható, érdemes korán reggel, vagy estefelé futni. Törekedj arra, hogy elegendő folyadékot fogyassz futás közben, ne várd meg, míg szomjas leszel. Ezen kívül locsold óvatosan a fejed, mosd meg az arcod, a nyakad, a karjaidat, ezek segítenek a tested lehűlésében.
Ha a vörös arc mellett olyan tüneteket is tapasztalsz, mint a szédülés vagy hányinger, akkor hagyd abba a futást, menj árnyékba, és fogyassz folyadékot, mert előfordulhat, hogy kiszáradtál, vagy napszúrást kaptál. Amennyiben nagyon zavar, és folyamatosan kellemetlenséget okoz számodra az arcod pirossága, konzultálj az orvosoddal, hogy mi okozhatja.

Ha egészséges vagy, edzett, és semmilyen más kellemetlenséget nem okoz, akkor próbáld meg magad függetleníteni attól, hogy futás közben és után piros az arcod, a lényeg, hogy élvezd a mozgást, és tudd, hogy tettél valamit saját egészségedért!

Fotó: Unsplash


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT