/article_titleimages/fogyni1 (1).jpg

Futsz, hogy fogyhass? Így csináld, hogy sikerrel járj!

A futás az egyik legjobb kalóriafaló és zsírégető mozgás amellett, hogy tökéletes keringésfejlesztő és állóképességjavító. Bár a kezdő futók többsége fogyást tapasztal, amikor elkezdi ezt a sportot, a futással való tartós fogyás nem mindig egyszerű – de nem is lehetetlen!

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2020-01-13

Fontos a matek


A legtöbb ember túlbecsüli a futás közben elégetett kalóriamennyiséget. Bár a futás valóban intenzíven égeti a kalóriákat, közel sem olyan nagy mennyiségtől szabadulsz meg egy-egy edzés során, mint amennyit gondolsz, és amennyit egyébként szeretnél. Ezért ne vágj be futás után egy tábla csokit vagy egy hatalmas hamburgert, mert máris több kalóriát vittél be, mint amennyit a mozgás során a szervezeted felhasznált.

A futás során elégetett kalóriamennyiségnél számít a testsúly, a megtett távolság, valamint a futás intenzitása is. Értelemszerűen minél többet és minél gyorsabban futsz, annál több kalóriát használ fel a tested a mozgás során, de azt is érdemes tudni, hogy egy magasabb testtömegű ember kalóriafelhasználása is magasabb.
Hogy te nagyjából hány kalóriát használsz fel futás közben, azt pl. a futóórád a betáplált élettani adataid (súly, magasság, életkor), a pulzusadatok és a tempó alapján nagyjából jelzi, de fontos tudni, hogy jellemzően magasabb értéket ír ki, mint a valós.

A fogyáshoz kalóriadeficitre van szükség, azaz hogy több kalóriát használj el a mindennapokban és az edzések következményeként, mint amennyit a táplálkozás során beviszel. Aki rendszeresen fut, az sem engedheti meg magának, hogy csak édességen vagy magas kalóriatartalmú élelmiszereken éljen, már csak azért sem, mert ezek nem járulnak hozzá a megfelelő sportteljesítményhez. A futáshoz enni kell, és érdemes jól is enni, tápláló, laktató ételeket, amik ellátják a szervezetet a szükséges tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, rostokkal.
 

Végezz erősítő edzéseket


A futás biztosítja a kardioedzést a testnek, ám emellett fontos, hogy az izomerősítő edzések is a mozgásrutinod részét képezzék. Ez a sérülésmegelőzés és a jobb futóteljesítmény mellett a fogyáshoz is hozzájárul. A nagyobb izomtömeg segít, hogy nyugalmi állapotban is növekedjen a tested kalóriafelhasználása.


Tervezd meg az étkezésed


A fogyás szempontjából lényeges a kalóriadeficit, ám nem szabad, hogy ez nagyon szélsőséges legyen! Napi 1500 kalóriánál kevesebbet fogyasztani egy rendszeresen sportoló embernek nem szabad! Az alapanyagcsere általában 1200-1500 kalória körül mozog (ez egyénenként más), plusz a mozgás következtében felhasznált kalóriamennyiséget is hozzá kell számolni.
A táplálkozást érdemes előre megtervezni, és nem korlátozni drasztikusan a szénhidrát, a fehérje és a zsír bevitelét sem, hiszen mindegyikre szükség van a test egészséges működéséhez!
Étkezz naponta többször kisebb adagokban, futás után pedig gondoskodj a visszatöltésről, azaz a regenerálódást segítő szénhidrát és fehérje beviteléről is.
Az étkezés összeállításáról itt találsz egy korábbi cikket: https://www.futnimentem.hu/eating/egyel_rendesen_ha_futsz
 

Kelj korábban


Bár a korai kelés nem túl vonzó, de külföldi tanulmányok szerint segíthet a fogyásban. Az Obesity című amerikai folyóiratban megjelent tanulmány azt állapította meg, hogy azok a túlsúllyal küzdők, akik korábban keltek reggelente, és az ezzel nyert plusz időt testmozgásra fordították, többet fogytak, mint akik a szokásos napirendjükbe illesztették be a mozgást. Az ébrenléti idő megnövelte a napi felhasznált kalóriamennyiséget, a reggeli testmozgás napirendbe való beillesztése pedig segített abban, hogy ne hagyják ki az edzést a napi feladatok miatt.
Emellett a reggel, éhgyomorra végzett testedzés hatékonyabban járul hozzá a zsírégetéshez, mint a reggeli utáni sportolás, hiszen éhgyomor esetén a test a zsírraktárakhoz nyúl, és nem a rendelkezésre álló glükózból nyer energiát. Természetesen az éhgyomorra végzett futást nem mindenki bírja, hozzá kell szoknia a szervezetnek, szénhidrátanyagcsere-problémák esetén pedig nem is ajánlott.
 

Aludj eleget


Egy, a Plos One-ban megjelent tanulmány szerint a kevesebbet és elégtelenül alvó emberek magasabb BMI index-szel és nagyobb derékmérettel rendelkeznek, mint azok, akik eleget alszanak. Fontos tudni, hogy az éjszakai alváshiány rontja a szénhidrátanyagcserét, növeli a test szénhidrátéhségét, befolyásolja a vér glükóz- és hormonszintjét, növeli az éhségérzetet. Ezen kívül a fáradt futó gyengébb teljesítményt nyújt és nagyobb az esélye a sérülésre is. Ha fogyni szeretnél, próbáld meg rendesen kialudni magad, legyen meg a napi 7-8 óra pihentető alvás!
 

Végezz gyors edzéseket is


Bár a komfortzónán belül végzett, lassabb tempójú futások segítenek a zsírégetésben, még jobb, ha heti egy-két alkalommal egy kis gyors munkát is csempészel az edzéseidbe. Az intervallum vagy HIIT edzések ugyanis nagyban hozzájárulnak az anyagcsere működésének fokozásához, felturbózzák a zsírégetést, és hozzájárulnak a hosszú távú súlyvesztéshez is. A nagy intenzitással végzett futások nemcsak futás közben, hanem edzés után is pörgetik az anyagcserét és falják a kalóriákat (ezt nevezzük utóégetésnek is). Nem kell túlzásba vinni a gyorsításokat, hiszen akár sérülésveszélyes is lehet, ha túltolod, de például alkalmanként 4-6-szor 30 másodperces intenzív tempójú futást illessz be a megszokott edzésedbe, és máris hozzájárultál a fogyásodhoz. Az ilyen intenzív edzések között pedig tarts 2-3 nap szünetet, amikor könnyebb futásokat végzel.


Legyél türelmes és kitartó, ne büntesd magad


A fogyás nem megy egyik pillanatról a másikra, ha 3 év alatt szedted fel a leadni kívánt pluszt, akkor azt nem 3 nap alatt fogod leadni. Mindenki máshogy működik, mindenkinek máshogy reagál a teste a mozgásra, az étkezése megváltoztatására, máskor lesz eredménye a befektetett munkának. Legyél türelmes, adj magadnak időt, és ne add fel az első nehézségnél. Ha nehezen megy a célod elérése, akkor se büntesd és gyötörd magad, maradj pozitív és higgy a sikerben – ugyanúgy, mint ahogyan a futásban is erre van szükség.

Fotó: Freepik
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT