/article_titleimages/faradtsag1.jpg

Így hat a fáradtság a testedre

Minden ember életében vannak időszakok, amikor különösen fáradtnak érzi magát. Nagy a hajtás a munkahelyen, nyomottá tesz az időjárás, nehéz elviselni a téli sötétséget, és mindezek mellé ott a futás általi fizikai megterhelés is.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-02-12

A fáradtság mindenképpen hatással van az emberre, fizikai, szellemi és lelki szempontból is. Érdemes tudni, milyen dolgokat befolyásolhat, ha nem pihened ki magad rendesen!


Testsúly


Tudtad, hogy az alváshiány és a túlsúly között kapcsolat van? Bizony, tanulmányok kimutatták, hogy az alváshiány befolyásolhatja a vér glükóz- és hormonszintét, melynek következtében csökkent leptin (étvágy és telítettségérzés) és megnövekedett ghrelin (éhségérzet) értékek fordulnak elő. Ezek negatív hatással vannak az anyagcserére, és fokozzák az éhségérzetet. Vagyis ha fáradt vagy, akkor éhesebb leszel, és nem kalóriaszegény zöldségeket kívánsz, hanem bizony szénhidrátot, amely aztán súlygyarapodáshoz vezethet. Amellett, hogy próbálj eleget aludni, figyelj oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra és a rendszeres edzésekre is, így fokozhatod az anyagcserédet.
 

Hangulatingadozás


Fáradt vagy, ez egyenlő a normálissal, aki ingerlékeny és hangulatingadozásai vannak. Tanulmányok szerint az alváshiány fokozza a stresszt, emellett a haragra, a szomorúságra is hatással van, és mentális kimerültséghez is vezethet. Még egy ok arra, hogy ne éjszakázz sokat.
 

Étvágy


Ha fáradt vagy, akkor sokkal éhesebbnek is érzed magad. Ilyenkor a tested több üzemanyagot kíván, hogy növelni tudja az energiaszintjét. Ezt főleg szénhidrátok segítségével tudja megtenni a test, ezért vágysz édességekre, nassolnivalókra, magas szénhidráttartalmú, kalóriadús ételekre. Ám ez könnyedén hízáshoz vezethet, ha nem figyelsz oda, ezért ha fáradt vagy, próbáld meg visszafogni az étel iránti vágyad, vagy válassz egészséges szénhidrátokat, gyümölcsöket, és fehérjét.

Memória


Nem véletlen, hogy amikor fáradt vagy, nehezen, vagy nem jutnak eszedbe dolgok. A fáradtság, álmosság már egyetlen rosszul eltöltött éjszaka után megnehezíti az összpontosítást. Tudományosan igazolt tény, hogy a kimerültség rossz hatással van a memóriára és a koncentrációra is. Jó tudni, hogy rövidtávon a koffeintartalmú italok segíthetnek az energiaszint növelésében, ám hosszútávon megzavarhatják az alvási szokásokat.


Bőr


Nemcsak fáradtnak érezheted magad, hanem fáradtnak is látszol, ha nem alszol jól. A rossz alvás befolyásolja a bőr kollagéntermelődését, így az megereszkedhet. Az alváshiány emellett akadályozza az éjszakai bőrregenerálódási folyamatokat, valamint a sebgyógyulást is lassítja. Vizsgálatok szerint kapcsolat mutatható ki az alváshiány és a test általános gyulladásai között. Ez azt jelenti, hogy olyan gyulladásokat tapasztalhatsz, mint az ekcéma, vagy az akné. Plusz a puffadt, karikás szemek, ráncok is hamarabb megjelennek, ha nem alszod ki magad.


Mentális egészség


Az alváshiány összefüggésbe hozható különböző mentális betegségekkel: a rövid és a hosszan tartó alváshiány is jelentősen növelheti a depresszió kialakulási esélyét, és a mentális egészségre is jelentős hatással van a fáradtság és kialvatlanság.

 

Fotó: Unsplash


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT