/article_titleimages/recovery.jpg

Mi a regeneráló futás valódi értelme?

Ha eddig kihagytad a regeneráló futást, mert úgy gondoltad, nincs értelme, akkor most figyelj! A regeneráló futás valóban nem regenerál, viszont ennek ellenére érdemes csinálni!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-07-08

A regeneráló futásokat rövid, könnyű, lassú tempójú futásként határozzuk meg, és az erősebb edzések után 24 órán belül végezzük, hogy segítsük a testünket az előző, keményebb edzésből való kilábalásban.

Az ilyen futások, bár jól „kimozgatják” az izmokat, és rövid ideig segítik a véráramlás fokozódását, a tejsav és egyéb salakanyagok távozását a szervezetből, mégsem ez a valódi céljuk. Ha nem ez, akkor mégis mi?

A regeneráló futások tényleges haszna, hogy növelik az edzettséget és az állóképességet. Méghozzá azért, mert nem pihenten, hanem a korábbi edzésből fakadó fáradtsággal a testünkben végezzük őket. Így a szervezetünk megtanulja ezt az állapotot is kezelni, fejlődik, és hozzászokik ahhoz, hogy fáradtabban is képes legyen teljesítményt leadni. Egyúttal pedig a kitartást is növelik, és sikerélményt adnak.

Kutatások szerint amikor a sportolók energiadeficites, kimerült izomrostokkal kezdenek edzeni, az agy reagál a „kihívásra”, és megpróbálja elkerülni az elhasználódott izomrostok használatát, és bevonja a frissebb izomrostokat a mozgásba. Ezzel pedig segít abban, hogy a későbbiekben hatékonyabban használhasd az izmaid, és kevesebb energiát használj fel futás közben, mint korábban.


Tippek a hatékony regeneráló futáshoz:

 
  • Regeneráló futást a heti 4-szer, vagy ennél többször futóknak ajánlott csinálni. Ha heti 3 edzésed van, akkor az mind „fontos” edzés, de ha több edzésed van, akkor az egyik futásod legyen regeneráló jellegű.
 
  • Az alapozó időszakban főként alacsonyabb intenzitású edzések vannak, ekkor nem kifejezetten fontos a regeneráló jellegű futás. De amikor már a formába hozás időszaka van, és erősebb intenzitású és tempójú edzéseket futsz, akkor nagyon hasznos egy könnyű, laza, „pihentető” futás.
 
  • A regeneráló edzést a heti legkeményebb edzésed utáni napon érdemes csinálni.
 
  • Nincs általános szabály a regeneráló futások időtartamára és tempójára. A lényeg az, hogy könnyedén, lazán, jólesően menjen, nem ekkor kell egyéni csúcsot dönteni 5 kilométeren. Fontos, hogy ez a futás ne befolyásolja negatívan a következő erősebb edzésen nyújtott teljesítményt, azaz tényleg ne hajtsd ki magad.
     
  • Nyugodtan fuss lassan, akár sokkal lassabban is, mint ahogyan szoktál. Még a nagyon lassú futás is hasznos edzés, főleg, mert fáradt izmokkal indulsz neki. A táv is lehet rövid, még akkor is, ha amúgy maratonokat szoktál futni.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT