/article_titleimages/gorcsol1.jpg

Szabadulj meg az izomgörcsöktől!

A fájdalmas és kellemetlen izomgörcsök minden futó számára ismerősek. Az izomrostok fájdalmas, váratlan összehúzódása és feszülése edzés közben, után, és gyakran éjszaka is jelentkezhet – de nem kell, hogy állandóan ezek gyötörjenek!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2020-04-21

A futók esetében a görcsök leginkább a combizmok, a vádli, illetve a farizmokban jelentkeznek – akármi is görcsöl be, az igencsak kellemetlen tud lenni. Az izomgörcs nem válogat: a kezdőket és a rutinos futókat is egyaránt érintheti ez a probléma.
 

Miért görcsölsz?


Ha tudjuk, mi okozza a görcsöket, könnyebb megelőzni őket és tenni ellenük. Sokáig a folyadékhiányt vagy az ásványi anyagok, például a magnézium és a kálium hiányát és egyensúlyi állapotának felborulását okolták a görcsök miatt, ám valójában még mindig nincs konkrét bizonyíték arra, hogy mi okozhatja az izomgörcsöket. Annyi bizonyos, hogy a motoros neutronok működése összefügg a görcsökkel.

Bár a konkrét okot nem tudni, mégis vannak olyan tényezők, amelyek hatással vannak az izomműködésre, így az izomgörcsök kialakulására is. Ilyenek az alváshiány, a folyadékhiány, az ásványi anyagok kiürülése és hiánya, az öregedés, a magasabb külső hőmérséklet, a cukorbetegség fennállása, valamint a nehéz, megterhelő edzések.

Jó tudni, hogy ha fáradtság okozza a görcsöt, akkor az várhatóan edzés közben, és egy izomban lokalizálódva jelentkezik majd, és hirtelen tapasztalható.

Sokáig azt hitték, hogy az izomgörcsök fő oka a folyadék vagy ásványi anyagok egyensúlyhiánya. Mindeddig azonban nincs bizonyíték arról, hogy mi okozza az izomgörcsöket. Azt tudjuk, hogy a görcsök kapcsolódnak a motoros neuronok működéséhez. Ezek egyenként és kombinálva is hatással vannak izmokra, kombinációjuk pedig intenzív elektromos impulzusokat okoz az izmokban, amik fájdalmas görcsöket okozhatnak.


 

Éjjeli kínok


Bizonyára te is ébredtél már legalább egyszer arra, hogy begörcsölt a vádlid éjjel. Ez az egyik legfájdalmasabb és legkellemetlenebb görcs, amit csak tapasztalhatsz. Ennek egyik oka, hogy alvás közben lecsökken a testben a magnézium szintje, ez pedig görcsöt okoz. Hogy ezt megelőzd, napközben nyújtsd le rendesen a vádlid, valamint lefekvés előtt vigyél be magnéziumot.


Tedd ezt a görcsök ellen!


Ha edzés közben jelentkezik az izomgörcs, akkor állj meg, és tarts egy rövid pihenőt, próbáld meg óvatosan kimasszírozni a görcsöt, valamint nyújtsd le a görcsölő izmot. Ne rángasd, ne feszegesd, csak óvatosan, finoman végezd a nyújtást, nehogy a görcsölő izom megsérüljön. Ha elmúlt a görcs, laza tempóban folytasd az edzést.

Fogyassz elegendő folyadékot, figyelj oda a hidratálásra, főleg melegebb időben, amikor többet izzadsz és hamarabb leszel szomjas. 1 óránál hosszabb futások közben ne csak sima vizet igyál, hanem szénhidrátot és ásványi anyagokat is tartalmazó sportitalt fogyassz.

Edzések után nyújts és hengerezz, ez segít az edzésterhelés okozta fáradtság, izomfájdalmak enyhítésében, az izmok rugalmasságának megőrzésében, az izomcsomók, letapadásának feloldásában.

Masszírozz vagy masszíroztass: a vérkeringés serkentésével lazulnak az izmok, így csökken a görcsök kialakulásának esélye. A hengerezés nagyon jó önmasszázs, de egy profi sportmasszőr tud a leginkább segíteni az izmaidon, érdemes rendszeresen igénybe venned a segítségét.

Figyelj oda az izmaidra! Ha folyamatos, állandó izomfájdalmat, vagy hirtelen fellépő, éles fájdalmat tapasztalsz, akkor az a sérülés jele is lehet. Ha ilyet tapasztalsz, ne erőltesd a futást, inkább hagyj ki néhány napot, koncentrálj a gyógyulásra, ha pedig a pár napos pihenő után is fennáll a probléma, akkor fordulj szakemberhez.
 

Így előzheted meg a görcsök kialakulását

 
  • Tartsd lazán az izmaidat: ebben segít a rendszeres nyújtás, hengerezés, masszázs.
  • Étkezz kiegyensúlyozottan: vigyél be elegendő tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet a szervezetedbe a táplálkozásod segítségével, valamint ha szükséges, hívd segítségül az étrendkiegészítőket is. A legfontosabbak a magnézium, a kálium, a kálcium, amelyek segítenek az izomgörcsök kialakulásának elkerülésében.
  • Ne terheld túl magad: törekedj fokozatosságra az edzésekben, fokozatosan növeld a távot és az edzések intenzitását.
  • Igyál elég folyadékot: a hidratált test minden szempontból jobban működik, mint a dehidratált.

Nyugi, izomgörcsök tényleg mindenkivel előfordulhatnak, de ha odafigyelsz, megelőzheted őket!

Fotó: Freepik
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT