/article_titleimages/serul1 (3).jpg

Idén kerüld el a futósérüléseket!

A futók sajnos időnként megsérülnek, de jellemzően nem a futás miatt, hanem a nem megfelelő regeneráció, a túlterhelés, vagy a nem jól megválasztott edzésmódszerek miatt. Ebben az évben figyelj oda magadra még jobban, hogy ne kelljen sérüléssel bajlódnod!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2020-01-14

A futósérülések három fő típusba sorolhatók.
Az akut sérülés esetében mindig meghatározható, mikor és mi történt, pl. kimegy a bokád.
A krónikus sérülés „felhalmozódó” sérülés, folyamatosan fennálló probléma, ami a futás ismétlődő jellege miatt nem javul, hanem fokozatosan romlik, mint például egy ízületi kopás.
A fáradásos sérülés pedig a nagy erőnek kitett részeket, izmokat, ínakat veszélyezteti, amelyek a folyamatos nagy terhelés következtében sérülnek meg.
Az akut sérüléseket is meg lehet előzni, de a krónikus és fáradásos sérüléseket könnyebb előrejelezni és ezáltal elkerülni. Ha figyelsz bizonyos dolgokra, akkor megelőzheted az ilyen jellegű kellemetlen, fájdalmas, hosszan elhúzódó és lassan gyógyuló futósérüléseket!
 

Kerüld a túlterhelést


A szervezet nagyszerűen képes alkalmazkodni az őt érő terheléshez és stresszhez, de csak akkor, ha megfelelő mértékben növeled a terhelést, és időt adsz a testednek arra, hogy ezt feldolgozza. Nem véletlenül hallhatod és olvashatod a 10 százalékos szabályt szinte mindenütt, aminek a lényege, hogy az előző héthez képest ennyivel növeld a terhelést a fejlődés és a sérülésmentesség érdekében. Figyelj arra, hogy hogyan növeled a futóterhelést, és ne terheld túl magad. Ugyanez igaz az edzésintenzitásra is: nem érdemes drasztikusan növelni az intenzitást, ebben is érdemes a fokozatosságra törekedni.
 

Erősíts


Az erősítő edzések a futók számára nagyon hasznosak,  hozzájárulnak az izomzat erejének és állóképességének növeléséhez, a jobb testtartáshoz, a rugalmasabb, kevésbé sérülékeny izomzat kialakulásához. Érdemes a teljes testet erősítő gyakorlatokat beiktatni az edzésprogramba, különös tekintettel a törzsizomzat erősítésére. Fontos, hogy ha eddig nem erősítettél, akkor egyedül ne kezdj hozzá, kérj segítséget szakértő edzőtől, aki megmondja, hogy melyek a számodra megfelelő gyakorlatok, és ezeket hogyan tudod helyesen kivitelezni.

Maradj rugalmas


Minden futó tudja, hogy a nyújtás nagyon fontos és hasznos, de mégis ez az, amit a legtöbben elbliccelnek edzés után időhiányra vagy kedvetlenségre hivatkozva. Pedig a rendszeres nyújtás segít, hogy az izmok rugalmasak maradjanak, megakadályozza a rövidülésüket, és segít a regenerálódásban is. Próbálj meg egy héten legalább kétszer hosszabb időt szánni a futás során használt izmaid, különös tekintettel a combok, farizmok, illetve a csípő izmainak nyújtására. Akár a jógát vagy a Pilatest is beillesztheted az edzésprogramodba, a lényeg, hogy rendszeresen végezd a nyújtógyakorlatokat.
 

Pihenj eleget


A céljaid eléréséhez nemcsak futni, edzeni kell, hanem pihenni is. Nem attól leszel erősebb, gyorsabb futó, ha minden nap futsz, hanem attól, ha a megfelelő edzésprogram mellett a megfelelő regenerálódásra is szánsz időt, azaz pihensz, főleg a keményebb, intenzívebb edzések után.
 

Végezz változatos edzésmunkát


A változatos, nem egysíkú edzések segítenek a fejlődésben, ugyanakkor változatos terhelést biztosítanak az izmok számára, ezzel pedig segítenek elkerülni a kimerülést és túlterhelést. A lazább, kényelmes tempójú edzések mellett szükség van a hosszabb távú futásokra, valamint a rövidebb, intenzívebb, tempósabb edzésekre is. Ezek jól megférnek egymás mellett, viszont másfajta stresszt és terhelést jelentenek a szervezet számára. Váltogasd őket okosan.
 

Tápláld a tested


A futáshoz szükség van üzemanyagra, azaz olyan tápanyagokra, amik energiát biztosítanak a test számára az edzések során. Ha nem eszel eleget és megfelelő minőségben, a szervezetedből kiürülnek a tápanyagok, csökken az izmok energiája, ez pedig gyengeséghez vezethet, ami pedig a minőségi edzésmunka hiányát okozza. Szénhidrát, fehérje, zsírok – ezekre mind szükséged van, a megfelelő minőségben és arányban, hogy a sportteljesítményed megfelelő lehessen.
Ugyanilyen fontos a megfelelő hidratáltság is, azaz a folyadékfogyasztás, hiszen már öt százaléknyi dehidratálódás is rontja a teljesítményt!


 

Őrizd meg az izomegyensúlyt


Sokaknál egyes izomcsoportok fejlettebbek és dominánsabbak, mint más izomcsoportok, ez pedig mozgásbéli hibákhoz, egyes izmok túlterheléséhez, fájdalmához, sérüléséhez vezethet. Érdemes odafigyelni arra, hogy a teljes test izomzata edzésben legyen, és nagyjából egyensúlyban tartsd az izomzatodat. Futóként nemcsak az alsó test izomzatának erősítésére van szükség, hanem a felsőtest izmai is ugyanolyan fontosak, ugyanígy lényeges, hogy ne legyél féloldalas, az egyik lábad izomzata ne legyen jóval erősebb a másiknál, mert ez a mozgásodban is problémákat okozhat. Gyógytornásszal, fizioterepeutával könnyen felméretheted az izmaid állapotát, és segítségükkel javíthatsz is az esetleges egyensúlytalanságon.
 

Gondozd a korábbi sérüléseidet


Ha korábban már volt valamilyen sérülésed, akkor is érdemes az érintett területtel foglalkozni, ha éppen nincs vele gond. A rehabilitáció és a teljes gyógyulás után is legyen ott a fejedben, hogy a korábban sérült területtel foglalkozz és odafigyelj rá, ezzel megakadályozhatod a sérülés kiújulását, illetve az ebből fakadó újabb sérülések megjelenését.

Bár nagyon egyszerűnek tűnik a futás, mégis igen összetett mozgás, ami igen sok odafigyelést és háttérmunkát igényel, ha szeretnéd komolyabban űzni. De a befektetett munka mindig megtérül, az odafigyelés kifizetődik, a tested hálás lesz érte, ha foglalkozol vele, és megelőzöd a sérülések kialakulását!

Fotó: Freepik
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT