/article_titleimages/labak1.jpg

Vigyázz a lábaidra!

A futás közben a lábaké a főszerep, épp ezért érdemes őket lehetőség szerint óvni, hogy minél tovább elvigyenek.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-09-17

Dübörög a versenyszezon, egymást érik a hosszabb-rövidebb versenyek, ahol a lábakra nagy szükség van. Verseny előtt és verseny után is tedd meg a lehető legtöbbet a lábaidért, hogy minél jobban tudj teljesíteni.
 

Mit csinálj verseny előtt?
 

 

Ellenőrizd a futócipőd


Ugye tudod, mikor vetted a futócipőd és mennyit futottál benne? Szinte észrevétlenül gyűlnek bele a kilométerek, ugye? Az elhasznált, kevéssé csillapító cipő komoly sérülésveszélyt jelent, általában 1000 kilométer megtétele után érdemes új cipőt vásárolni.
 

Ne hagyd figyelmen kívül a fájdalmat


A versenyfelkészülés hajrájában sokaknál jelentkezhet valamilyen lábfájdalom, amelyet okozhat egy nem megfelelő, elhasznált cipő, de a túlterhelés is. Az izmokban, ízületekben, csontokban jelentkező fájdalomra mindenképp oda kell figyelni. A leggyakrabban előforduló lábsérülések például az Achilles-ín gyulladása, a talpi bőnye gyulladás, a sarokfájás és a sarkantyú, de akár fáradásos törés is okozhat gondot. Ha valamilyen nem múló fájdalmat tapasztalsz, érdemes visszavenni a terhelésből, és akár orvoshoz fordulni.
 

Járasd be az új cipőd


Ha új cipőt veszel, adj neki egy kis időt, hogy bejáratódjon, ne közvetlenül a verseny előtt vagy magán a versenyen avasd fel, mert okozhat kellemetlenségeket.Mit csinálj verseny után?
 

 

Kezeld a vízhólyagokat


Vízhólyagod még akkor is keletkezhet versenyzés közben, ha tökéletes a cipőd és a zoknid. Ha nem úsztad meg a hólyagot, akkor a verseny után kezeld le. Fertőtlenítsd, majd steril tűvel óvatosan szúrd ki, nyomkodd ki belőle a folyadékot, újra fertőtlenítsd, végül szorosan ragaszd le. A hólyagot fedő vékony bőrt ne szedd le, mert alatta rendkívül érzékeny bőrfelület található, ami még fájdalmasabb tud lenni, mint maga a hólyag. Pár nap alatt ez a bőr leszárad, alatta pedig meggyógyul a friss bőrréteg.
Ha viszont lejött a bőr a hólyag felületéről, akkor óvatosan fertőtlenítsd, kend be bőrregeneráló krémmel, és fedd le valamilyen védőkötéssel.


Ellenőrizd a körmöket


Sajnos a lábujjkörmök sérülése is előfordulhat futás közben. Ha feszülő érzést tapasztalsz valamelyik körmödnél, akkor előfordulhat, hogy vízhólyag van alatta, amit érdemes kitisztítani.
Ha véraláfutást, bevérzést tapasztalsz, vagyis belilult a köröm, akkor nincs teendőd, magától gyógyul majd, bár ez hosszabb ideig tart.
Ha a körmöd mozog, és úgy érzed, le fog esni, vagy legyél bátor és szedd le, vagy ragaszd le, és várd meg, míg magától leesik.
 

Figyeld a sérülés jeleit


Ha bármilyen duzzanatot, gyulladást tapasztalsz, akkor pihentesd, és jegeld a lábad. Remélhetőleg csak a pillanatnyi túlterhelés okozta a gondot, ám ha a fájdalom és a tünetek 3-4 nap alatt nem múlnak el, fordulj szakemberhez.
 

Kényeztesd a lábaidat


Egy verseny után a lábaid megérdemlik a pihenést és a kényeztetést. Egy kellemes, gyógynövényes, fürdősós lábfürdő, vagy egy jóleső talpmasszázs után biztosan hamarabb újra munkára tudod bírni őket. 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT