/article_titleimages/naponta2.jpg

5 tipp, hogy motivált maradj az edzésben

Hiába szeretsz futni, és hiába van edzésterved, úgy érzed, nincs motivációd és kedved kimenni? Ideje egy kicsit felpörögni!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-08-06

1. Találd meg a neked való edzéstervet


Ránézel egy edzéstervre, és azt érzed, hogy ezt te soha nem fogod tudni végigcsinálni? Lehet, hogy nem a neked való edzéstervet próbálod követni, mert nem a te edzettségi szintednek és céljaidnak való. Válassz olyat, ami nem lehetetlen, hanem teljesíthető, de mégis kihívást jelent, ha pedig úgy érzed, hogy egyedül nem megy, keress olyan edzőt, aki személyre szabott tervvel tud neked segíteni.
 

2. Tudd, mi a célod


A futók többségének mindig van valami célja, ami miatt kimegy: ez lehet egy konkrét verseny, lehetaz egészségmegőrzés, lehet a fogyás. Neked mi a célod? Határozd meg, összpontosíts erre, és ennek megfelelően eddz, így sokkal könnyebb lesz.
 

3. Dobd fel az edzésed


Ha úgy érzed, unatkozol edzésen, akkor ahelyett, hogy kihagynád, inkább próbáld meg változatossá tenni. Ha nem hallgatsz zenét, most keress motiváló dalokat és hallgasd őket. Ha zenével futsz, hagyd otthon a fülhallgatót, és figyeld a környezeted. Ha aszfalton futsz, menj terepre, ha terepen, akkor aszfaltra. Fedezz fel új útvonalakat, keress egy futótársat, vagy menj el egy közösségi edzésre. Ezek változatossá teszik a futást, és mind segíthetnek egy kis motivációt gyűjteni.


 

4. Próbáld ki a keresztedzést


A futás mellé jól jön, ha valamilyen keresztedzést is végzel – ha éppen nincs kedved futni, akkor az adott edzést helyettesítheted egy másik mozgással. Igazából mindegy, hogy úszol, bringázol, elmész jógázni vagy crossfitre, a lényeg, hogy mozogj, és ettől jobban érezd magad!


5. Szünet után okosan folytasd


Ha volt egy kis kihagyás a futásban, ne ugyanonnan próbáld folytatni, ahol abbahagytad, mert annak könnyen sérülés, és még nagyobb motivációvesztés lehet az eredménye. Adj egy kis időt a testednek és a lelkednek is, hogy felzárkózhassanak. Eddz lazán, kényelmesen, jólesően, és ha újra belejöttél, akkor növeld a terhelést.

És ne feledd: a hosszú távú siker nem egyik napról a másikra lehet elérni!
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT