/article_titleimages/moti1 (1).jpg

Felejtsd el a kifogásokat, és menj futni!

Mindenkinek vannak nehezebb napjai vagy időszakai, amikor nehezére esik a mozgás, nincs kedve kimenni futni. Ilyenkor nagyon könnyű mindenféle kifogást találni – de nem éri meg a mondvacsinált okok miatt kihagyni az edzést! Hessegesd el magadtól a kifogásokat, és irány a futópálya!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-07-18

Kifogás 1: „Túl fáradt vagyok”


Mindenkivel előfordul, hogy nem tudja kipihenni magát, fáradtan, nyűgösen ébred, úgy érzi, nem töltődött fel annyi energiával, hogy fizikailag képesnek érezze magát az edzésre. Pedig a testmozgás nem viszi, hanem épp ellenkezőleg: hozza az energiát. Az agyban felszabaduló endorfinok segítenek az aktivitásban, feltöltenek energiával – emiatt egy kényelmes, laza futás végén energikusabbnak érzed majd magad, mint előtte. A futás egyébként a jobb alváshoz is hozzásegít, már csak ezért sem érdemes lemondani a sportolásról.
 

Kifogás 2: „Túl hideg / meleg van/ esik / fúj a szél”


Az időjárás egy olyan körülmény, amit nem tudsz megváltoztatni, amire nincs ráhatásod, így nem nagyon érdemes rajta dühöngeni és agonizálni rajta. Amit tehetsz, hogy alkalmazkodsz az időjáráshoz, úgy öltözködsz, hogy ne fázz, ne ázz meg (nagyon), melegben hűtöd magad. Ha nem foglalkozol a megváltoztathatatlan körülményekkel, kevesebb energiát pazarolsz, és több marad a futásra.
 

Kifogás 3: „Rosszul futok”


Nem jelenthető ki senkiről, hogy rosszul fut. Futni mindenki képes – lehet, hogy nem a legszebb a technika, de ez javítható. Kezdőként érdemes elsajátítani a helyes futótechnikát, futóiskolázni, fejleszteni az ellépést és a talajfogást.


 

Kifogás 4: „A futás unalmas”


Bár a futás viszonylag monoton mozgásforma, hiszen az egyik lábadat teszed a másik után, és így tovább, mégsem jelenthető ki róla egyértelműen, hogy unalmas. Lehet közben nézelődni, figyelni a tájat, a többi futót, az embereket, zenét, hangoskönyvet, podcastot hallgatni, de lehet egészen egyszerűen csendben lenni és nem gondolni semmire, csak hagyni tisztulni a testet és az agyat is. Ha szeretsz futni, akkor biztosan el fogod tudni magad közben foglalni – ha mással nem, a futással.
 

Kifogás 5: „Nincs időm”


Azt szokták mondani, hogy arra van időd, amire szeretnéd, hogy legyen. Persze van, hogy zsúfoltak a napok, és aznap nem fér bele a sport, de biztos, hogy nem minden nap vagy annyira elfoglalt, hogy ne legyen aznap fél órád egy jó kis futásra.
 

Kifogás 6: „Nincs motivációm”


Mindenkinél vannak olyan időszakok, amikor nem elég motivált, nem tudja, hogy mi a célja a futással. De ilyenkor nem kell túlgondolni a dolgokat, csak egy kis időt adni magadnak – és ezalatt sem kell abbahagyni a futást. Találj magadnak célt, ami tetszik, amiért szívesen mész ki, jótékonykodj a futással, keress futótársakat, csatlakozz közösséghez, hogy átlendülhess a nehezebb időszakon.
 

Kifogás 7: „Túl stresszes vagyok”


Nagyon sok kutatás bizonyítja, hogy a futás segít a feszültségcsökkentésben, és javítja a mentális egészséget – épp ezért ne azért hagyd ki a futást, mert stresszes vagy, hanem épp emiatt menj ki, hogy megszabadulhass a téged nyomasztó dolgokról, és egy kicsit kiszellőztethesd a fejed.

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT