/article_titleimages/motiv1.jpg

Hasznos mentális tippek a jobb futóteljesítményért

A jó futót nem csak a lábai teszik jó futóvá. A jó futóknak a lábaik mellett az elméjük és az akaratuk is erős. A futás ugyanis egyszerre fizikai és szellemi kihívás.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-03-01

A futás egy folyamatos tárgyalás önmagunkkal. Mozog a testünk, de az elménk folyamatosan próbára tesz minket. Mindenki vállán ott ül a kisördög és sutyorog, vagy motiválóan, vagy lehúzóan. De különféle mentális technikák használata segíthet a futóteljesítményt javítani úgy, hogy közben nem kell többet vagy keményebben edzenünk a megszokottnál, viszont kihozhatjuk magunkból a bennünk rejlő maximumot.


Vizualizáld a sikert


Ha elképzeled, hogy meg tudod csinálni, és hiszel is benne, akkor meg is fogod tudni csinálni. Bármi is legyen a célod, gondolj rá sokat. Képzeld el, hogy ott vagy a pályán, futsz a célod felé. Képzeld el, ahogy dolgoznak az izmaid, ahogy lélegzel, és haladsz előre. Képzeld el azt is, hogy épp nehéz helyzetben vagy, és képzeld el azt is, hogy hogyan oldod meg ezt a nehéz helyzetet. Képzeld el magad a célba érés pillanatában. Játszd le a fejedben, hogy amikor ott leszel, akkor át is tudd élni, és ne legyen idegen a helyzet. A vizualizálás arról szól, hogy az ismeretlen, kényelmetlen, esetleg fájdalmas helyzetekre fel tudj készülni, és ha valóban bekövetkeznek, akkor már ismerősként tudod őket kezelni.


Figyelj a haladásodra


Ma már mindenki csuklóján ott van egy futóóra, ami rögzíti a futással kapcsolatos fontos adatokat. És egyúttal segít abban, hogy lásd, hol tartasz, milyen tempóban futsz, és rögtön reagálni tudsz, ha szükséges. Persze nem kell másodpercenként az órát csekkolni, de jó, ha időről időre kontrollálod magad.
 

Gondolj pozitívan a fájdalomra


Előfordul, hogy a futás fájdalmas. Égnek az izmaid, sípol a tüdőd – ezeket az érzéseket pedig könnyen negatív gondolatok követik, például hogy nem vagy formában, vagy hogy inkább meg kellene állnod. Ehelyett az előforduló fájdalmat rendeld valami pozitívabb gondolathoz. Ha mondjuk azt mondod magadnak, hogy oké, hogy fájnak a lábaid, míg felfutsz az emelkedőre, de ezzel erősebbek is lesznek, és legközelebb már könnyebben tudsz majd felkaptatni a dombra a segítségükkel. Gondolj arra, hogy keményen dolgozol a céljaidért, és ennek meglesz az eredménye.
Fontos azonban, fájdalom és fájdalom között is van különbség! Van az edzés érdekében elviselhető fájdalom, és van a rossz fájdalom! Ha szokatlan, erős, intenzív fájdalmat érzel, meghúzódtál, kiment a bokád, szúr a szíved, rosszul érzed magad, azonnal hagyd abba a futást!


 

Darabold fel a távot


Bármilyen hosszú futásra is indulsz, érdemes több kisebb darabban gondolni erre a távolságra ahelyett, hogy egyben kezelnéd. Sokkal egyszerűbb egy félmaratont 4 kisebb egységre bontani, mint egyben a 21 kilométert átlátni – hosszabb távoknál pedig ez még inkább igaz.
A kisebb célok teljesítése sokkal könnyebb: ha egy kis célt teljesítettél, jöhet a következő, a több kis cél pedig együtt kiadja majd a nagyot. Találd meg a neked való stratégiát, nyugodtan kísérletezz az edzéseken, hogy mik azok az egységek, amelyekben könnyen tudsz gondolkodni, és se nem túl kicsit, se nem túl nagyok. Ezek lehetnek konkrét kilométeres szakaszok, pl. 2-2, 5-5 kilométerek, de versenyen az is segíthet, ha mindig csak a következő frissítőállomás eléréséig gondolsz előre, és úgy haladsz a cél felé.
 

Legyen saját mantrád


Találj magadnak egy vagy több olyan inspiráló, motiváló mondatot, szókapcsolatot, amivel szükség esetén gatyába tudod rázni magad, amitől összekapod magad, ami segít a nehéz helyzetekben. Jó mantra lehet a „meg tudom csinálni”, „erős vagyok”, „kemény vagyok” – de lehet bármi, ami neked erőt ad. A lényeg, hogy hangosan, vagy legalábbis a szádat mozgatva mondd ki, így jobban tudatosíthatod az elmédben a lényegét.


Emlékezz rá, mit értél el eddig


A korábban elért eredmények, sikerek sokat segíthetnek abban, hogy tovább küzdhess a céljaidért. Egy-egy nehezebb edzést, mint amikor gyomorgörccsel futottál tempót, vagy amikor belesétálás nélkül mentél fel először egy kemény emelkedőre, tegyél el magadnak, értékeld sikerként. Az ilyenekből nagyon jól lehet meríteni a nehezebb helyzetekben: ha akkor és ott arra képes voltál, akkor más nehézséget is le tudsz győzni.

Fotó: Unsplash


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT