/article_titleimages/betegseg1.jpg

Megfáztam a verseny előtt, mit tegyek?

Sajnos a hűvösebb időjárás, valamint a nátha- és influenzaszezon igen gyakran jellemző az őszi futószezonban. Mit tegyél, ha a betegség veszélyezteti a célversenyed?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-09-24

Nagyon bosszantó, ha egy taknyos-orrfújós-köhögős betegség közbeszól, és a célegyenesben térít el a futástól. Tisztességesen készültél, mindent megtettél azért, hogy a lehető legjobban teljesíts a versenyen, de úgy tűnik, hogy a betegség megakadályozza, hogy fuss?
 

Mit lehet ilyenkor tenni?


Betegen nem a legjobb ötlet fizikai megterheléssel járó dolgokat csinálni, egy félmaraton vagy maraton teljesítése pedig bőven ebbe a kategóriába esik.

Ha csak enyhébb megfázással küzdesz, és van még pár napod a versenyig, akkor van esélyed a gyógyulásra, és lehet, hogy a néhány napos kihagyás jót is tesz, hiszen pihenten állhatsz rajthoz – legfeljebb kicsit lassabban, de valószínűleg le fogod tudni futni a kiszemelt távot.

Ám ha lázzal járó vírusos megbetegedés döntött le a lábadról, akkor nem biztos, hogy érdemes kockáztatni az indulást. Vizsgálatok szerint a betegen versenyzés erősen csökkenti a célba érkezés esélyét, valamint a szövődmények kialakulását, főleg ha lázzal, izomfájdalommal, vagy hasmenéssel járó betegség kínoz.
A döntés természetesen a tiéd, te érzed, hogy hogy vagy, mennyire érzed magad gyengének vagy erősnek, mennyire vetett vissza a betegség.
 

Vesd be a nyak-szabályt!


Ha biztosra akarsz menni, hogy eldöntsd, milyen állapotban vagy, jól vagy-e annyira, hogy elindulj a versenyen, akkor alkalmazd az orvosok által is javasolt nyak-szabályt.

Ha csak nyak felett jelentkező tüneteid vannak, például orrfolyás, orrdugulás, enyhe fejfájás, akkor valószínűleg alkalmas leszel a versenyen indulásra, ezek a tünetek nem akadályoznak meg a futásban, és a futás várhatóan nem rontja majd az állapotodat.

Ám ha a tüneteid nyak alatt jelentkeztek, lázas vagy, ráz a hideg, izomfájdalmaid vannak, megy a hasad, hánytál, gyenge vagy, akkor hagyd ki a versenyt és gyógyulj meg teljesen. Ahány napig lázas voltál, ugyanannyi láztalan napnak kell eltelnie, hogy újra kimehess futni!


Mi a helyzet a gyógyszerekkel?


Ha gyógyszert szedtél a verseny előtt időszakban, vagy orvos által felírt antibiotikumot vettél be, akkor nem vagy annyira jó állapotban, hogy versenyezz. A gyógyszerek hatással vannak a testedre, a teljesítményedre, és nem biztos, hogy jótékony hatással, illetve azt sem tudhatod, hogy az adott gyógyszer hatását hogyan befolyásolja az erősebb fizikai aktivitás. Begyógyszerezve semmiképp se fuss!

A hosszútávfutás fizikai és mentális kihívás, még teljesen egészségesen sem könnyű lefutni például egy maratont. Nagyon bosszantó, ha pont a célverseny előtt betegszel meg, de egyetlen verseny sem ér annyit, hogy kockáztasd az egészségedet miatta. Nincs értelme betegen végigvonszolni magad a pályán, esetleg féltávnál kiállni, mert olyan rosszul vagy. A felkészülés és a befektetett energia nem vész el, inkább gyógyulj meg, és keress egy időben közeli másik versenyt, ahol egészségesen, erőd teljében tudsz rajthoz állni, és hozzád méltó teljesítményt nyújtani.

Fotó: Rawpixel


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT