/article_titleimages/vekony1.jpg

Miért gyorsabbak a vékonyabb futók?

Nemcsak csontsoványan lehet sportolni, és nem is kell fogyókúrázni ahhoz, hogy valaki jó futó lehessen – de mindennek ellenére azért általánosságban elmondható, hogy a vékonyabb futók többnyire gyorsabbak. De miért?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-06-10

Mindenféle alkatú, testsúlyú ember fut és képes futni, hiszen a futás szabaddá és boldoggá tesz, egy olyan mozgásforma, amit bármilyen életkorban, bármilyen „formában” érdemes űzni. Mégis kissé „igazságtalan”, hogy a vékonyabb, kisebb súlyú futóknak általában gyorsabb a tempójuk, könnyebben tudnak futni, mint azok, akik nem pehelysúlyúak, hanem normál testtömegük van, vagy van rajtuk felesleg.
Hogy mi ennek az oka? Több is van, nézzük végig őket.
 

Gravitáció


Ez a legnyilvánvalóbb ok – a könnyebb súly könnyebben emelkedik el a talajtól, mint a nehezebb, illetve a nagyobb súlyú ember számára fárasztóbb, több energiát igényel az elrugaszkodás.
 

Oxigénfelhasználás


Akinek alacsonyabb a testzsír-mennyisége, annak magasabb az aerob kapacitása, azaz a szervezete könnyebben és hatékonyabban tudja az oxigént a mozgást végző izmokhoz juttatni, az izom pedig kisebb veszteséggel használja ezt az „üzemanyagot”, mint a zsírszövetek.


Hőleadás


A testzsír elsődleges funkciója a szigetelés. A sportolók számára fontos tényező a hosszú távú teljesítőképesség szempontjából a hőleadás képessége. Ez részben a testfelület és a test térfogatának arányától függ – a nagyobb méretű sportolóknál ez az arány kisebb. A felesleges testzsír akadályozza a hőelvezetést. A kisebb test így könnyebben képes lehűlni és úgy maradni.


Zsírégetés vs. kalóriaégetés


A nehezebb sportolóknak a teljese testtömegük nagyobb, ez izomban és zsírban is megnyilvánulhat. A testzsír viszont nem pusztán súly, hanem olyan metabolikusan aktív szerv, amely befolyásolja a sportteljesítményt. Az már biztos, hogy a nagyobb mennyiségű testzsírral rendelkező sportolók kevesebb zsírt és több szénhidrátot égetnek alacsonyabb edzési intenzitás mellett. Mivel a test a szénhidrátot használja üzemanyagként verseny közben, viszont csak kis mennyiségű szénhidrátot tud tárolni, a kevésbé vékony futók magasabb mennyiségű szénhidrátot égetnek el, és hamarabb, mint vékonyabb társaik.


Tehetetlenség, gyorsulás, aerodinamika


A kisebb súly gyorsabban képes felgyorsulni, és az elért sebességet megtartani, mint a nagyobb.  Ezen kívül egy kisebb súlyú ember kisebb felületen érintkezik a levegővel, kisebb felületen akadályozza pl. a szembeszél futás közben.

Ezek a tényezők mind befolyásolják a sportteljesítményt, de ez nem jelenti azt, hogy muszáj mindenkinek madárcsontú, vékony, szálkás futónak lennie. Nem szabad durván fogyókúrázni, koplalni, sanyargatni magunkat. Fontos azonban, hogy mindenki saját lehetőségeinek, testalkatának, anyagcseréjének megfelelően érdemes odafigyelnie arra, hogy ne legyen túlsúlyos, hiszen az az egészségnek sem tesz jót. Az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás hozzá fog segíteni az ideális testsúly eléréséhez – de ez mindenkinél más és egyedi.

Fotó: Picjumbo
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT