/article_titleimages/nyu1.jpg

4 gyakori tévhit a futásról, amit jó, ha tudsz

Nagyon sok tévhit merül fel a futással kapcsolatban, amelyeket nem árt tisztázni. Igaz, vagy hamis? Nem mindegy! Jöjjenek a leggyakoribb futó-mítoszok.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-03-08

1. Mindig nyújtani kell futás előtt és után


A nyújtás fontos, ám nem mindegy, hogy melyik fajtáját és mikor alkalmazod. Futás előtt a dinamikus nyújtást érdemes alkalmazni, amikor a nyújtó mozdulatokat dinamikusan, kis utánmozgásokkal hajtod végre. Ez segít a bemelegítésben, hogy a test felkészülhessen a mozgásra, a terhelésre, növeli az izmok rugalmasságát, ez pedig hatékonyabbá teszi a mozgást. Ezt a nyújtástípust tehát futás előtt vesd be. Edzés után pedig jöhet a statikus nyújtás, amely segít visszaállítani a mozgás során megrövidült izmok eredeti hosszát, segít a mikrosérülések gyógyulásában, a regenerálódásban, hogy gyorsabban felépülj egy-egy edzés után.
 

2. A szénhidrátfeltöltés nagyon fontos


A megfelelő szénhidrátbevitel valóban lényeges, hogy energikusan tudj mozogni, de ez nem azt jelenti, hogy nyakra-főre eheted a magas szénhidráttartalmú élelmiszereket, édességeket, mondván, hogy úgyis lefutod őket. Érdemes kiegyensúlyozottan, a makrotápanyagok normál arányát megtartva étkezni, és a személyes tapasztalatokra figyelve megtalálni azokat az élelmiszereket, amelyek neked energiát adnak és segítenek abban, hogy jól menjen a futás.


 

3. A futóknak nincs szükségük erősítő edzésre


Az erősítő edzés minden ember számára nagyon fontos lenne, akár fut, akár nem, hiszen segít fenntartani az izomtömeget, erősíti az izmokat, a törzset, hozzájárul az általános egészséghez. Ha pedig futó vagy, akkor azért fontos, hogy még jobb, erősebb futó lehess, aki nem bajlódik sérülésekkel.
 

4. Minél többet futsz, annál jobb


Nem lehet általánosan kijelenteni, hogy minél többet futsz, annál jobb futó leszel. Minden futó más, mások a lehetőségei, mást bír a testük, a lelkük, mások a céljaik a futással. A lényeg, hogy mindenki találja meg a számára megfelelő és fenntartható egyensúlyt munkaterhelés és pihenés között úgy, hogy azok illeszkedjenek a saját futásban elérendő céljaihoz. Mindig lesznek olyanok, akik sokat futnak és ettől eredményesek (saját mércéjük szerint), és lesznek olyanok is, akiknek kevesebb edzés is elegendő ahhoz, hogy jól teljesítsenek.
Ha futó vagy, a legfontosabb szabályok a következők: alakítsd ki a saját általános egészséges életmódod, amelyben benne van a futás, az étrend, az alvás, a nyújtás és az erősítő edzés is – ezek lehetővé teszik azt, hogy hosszú távon egészségesen és eredményesen űzhesd kedvenc sportod.

Fotó: Unsplash
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT