/article_titleimages/mitosz1.jpg

5 táplálkozási mítosz, ami minden futót megtéveszt

A kávé dehidratál? A futónak több szénhidrát kell, mint fehérje? Minden futáshoz kell gél és elektrolitos ital? Ha neked is ismerősek ezek a „tények”, akkor itt az ideje, hogy megtudd az igazságot velük kapcsolatban!

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2019-07-10

Mítosz: Az energiagélek és sportitalok minden futáshoz kellenek


Bár ezek az energiát adó készítmények nagyon hasznosak, hiszen könnyen és gyorsan biztosítanak energiát, mégsem szükségesek minden egyes futáshoz. Ha csak rövidet futsz, 1 óránál kevesebbet, akkor nincs rájuk szükséged, mert a normál táplálkozás során könnyen fel tudod úgy tölteni a szervezeted glikogénraktárait, hogy erre az időtartamra elegendő energiád legyen. Ha hosszabb futást tervezel, akkor érdemes használnod ilyen termékeket, és versenyzéshez is nagyon hasznosak a könnyű fogyaszthatóság miatt.
 

Mítosz: Az alacsony zsírtartalmú étrend jobb a futók számára


A zsírok étrendünk fontos részét képezik, és ez különösen igaz a futókra is. A zsírok kulcsfontosságú energiaforrások, és alapvető fontosságúak a hormontermelés, az idegrendszeri működés és az izomregeneráció szempontjából. Nem kell tehát megvonni magadtól a zsírokat, de nem mindegy, hogy milyen zsírokat fogyasztasz. A feldolgozott és sült ételekből származó zsírok mennyiségét érdemes minimálisra csökkenteni a táplálkozásodban, helyettük a telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat érdemes fogyasztani – ezeket például az olajos halakból, az olívaolaj, a diófélékből és az avokádóból viheted be.
 

Mítosz: A kávé dehidratál


Ha verseny előtt kávézol, akkor kiszáradsz? Nem igaz! Tanulmányok azt állapították meg, hogy ha legfeljebb 400 mg koffeint (kb. 4 csésze kávét) fogyasztasz, az nem befolyásolja a szervezeted hidratáltságát. Ám ha ennél több kávét iszol, az már valóban vízhajtó hatású lehet.
A koffein előnyeit viszont jól tudod használni futás közben: növeli a kitartást, éberséget, csökkenti a teljesítényromlást, és segít a zsírégetésben is.


 

Mítosz: A futás nagyon jól fogyaszt


A futás valóban segíthet a fogyásban, ha valaki kezdőként áll neki ennek a sportnak, és előtte nem, vagy alig sportolt. Ekkor a futás valóban extra kalóriafogyasztáshoz vezet. Ám nem szabad túlbecsülni a mozgás által elégetett kalóriamennyiséget – még a legjobb futóórák is egy kicsit fölélőnek az elégetett kalória mennyiségének megbecslésében.
Ha a futást szeretnéd segítségül hívni a fogyáshoz, akkor figyelj a szervezeted kalóriafelhasználására és a kalóriabeviteledre is: ha enyhe kalóriadeficited van, akkor fogyni fogsz. De vigyázz, ne vigyél be kevesebb kalóriát, mint amennyi a szervezeted alapanyagcseréjéhez szükséges. Táplálkozz egészségesen, kiegyensúlyozottan, fogyassz megfelelő mennyiségben szénhidrátot, fehérjét és zsírokat is, hogy a szervezeted semmiben sem szenvedjen hiányt, és jól tudjon működni – ez a sportban is segít majd.


Mítosz: A szénhidrát és fehérje a tökéletes futótápanyag


A szénhidrátfeltöltésről és az edzés utáni visszatöltésről mindenkinek van valamennyi információja: ezek miatt gondolhatják azt, hogy ezeken kívül semmi másra nincs szüksége a szervezetnek. De ezeken kívül a harmadik makrotápanyagra, zsírra is szükség van (lásd fentebb), valamint a mikrotápanyagok beviteléről sem szabad megfeledkezni. A vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok fontosak az egészségmegőrzés szempontjából, a sejtkárosodást segítenek elkerülni. Fogyassz rendszeresen színes gyümölcsöket és zöldségeket, hogy biztosíthasd a sejtjeid védelmét.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT