/article_titleimages/reggeliz1.jpg

Kell enni a reggeli futás előtt?

Nagyon sokan edzenek hajnalban vagy reggel, hiszen vagy ilyenkor, vagy este van lehetőségük futni. Fontos kérdés, hogy a napindító edzés előtt milyen üzemanyagra és hidratációra van szükség.

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2019-08-12

Aki munka mellett fut, vagy korán reggel, vagy késő délután, este tud sportolni. Sokaknak nehezére esik reggelente a futás, és jogosan érzik úgy, hogy ilyenkor a testük még alszik, nem működik optimálisan, és azt sem tudják eldönteni, kell-e enni a reggeli futás előtt, vagy sem. És ha kell, akkor mit, mikor, mennyivel a futás előtt érdemes, hogy a bevitt tápanyagok hasznosulhassanak, és ne hányinger vagy gyomorgörcs legyen az edzés vége.

A reggeli kérdéséhez fontos, hogy mennyit futsz az adott edzésen, és ehhez igazítani a tápanyagbevitelt.
 

Ha 45 percnél kevesebbet futsz


Egy rövidebb, könnyebb futáshoz gyors és egyszerű reggeli rutint érdemes követni. Mivel nem hosszú és energiaigényes futásra indulsz, amely során fontos lenne a frissítés, így nincs szükséged különösebb energiabevitelre, csak egy kis hidratálásra.
Ha előző este vacsoráztál, akkor az energiaraktáraid fel vannak töltve annyira, hogy ne okozzon gondot a futás. Elegendő, hogyha futás előtt megiszol egy nagy pohár vizet, és akár mehetsz is. Edzés után pedig fogyassz könnyen emészthető, szénhidrátot és fehérjét is tartalmazó reggelit.


 

Ha kemény edzésed lesz, vagy hosszabbat futsz


Ha „böjtölsz”, az a sebesség és az intenzitás kárára mehet. Az éhgyomorra futás során kicsit nehezebb az erőkifejtés, így nem fogsz tudni olyan intenzív edzésmunkát végezni, mintha futás előtt fogyasztottál volna szénhidrátot. A hosszú futás is nehezebben megy majd, ha üres gyomorral indulsz neki, hiszen a szénhidrátraktáraid futás közben kiürülnek, a szervezet pedig átvált zsírégetésre úgy 45-60 perc után, ez viszont azt jelenti, hogy főként lassabb és kevésbé intenzív edzésmunkát tudsz majd végezni.
Futás előtt mindenképpen igyál vizet, azt semmiképp ne hagyd ki! Vigyél magaddal az edzésre folyadékot, vagy ejts útba kutat, hogy folyamatosan pótolni tudod az izzadás során elvesztett folyadékmennyiséget, és hidratált maradj.
A megfelelő intenzitású edzéshez jól jön egy kis szénhidrát: futás előtt egyél pár falat könnyen emészthető finomságot, például egy banánt egy kis mogyoróvajjal, esetleg egy energiaszeletet, de sokaknak bevált, hogy egy gélt nyomnak be ilyenkor.

Az éhgyomorra végzett edzés egyébként segíthet, hogy a szervezet optimális szénhidrát- és zsíranyagcserét alakítson ki futás közben, meg lehet tanítani rá a szervezetet, hogy mikor mit használjon üzemanyagként, és hozzá lehet szokni, hogy üres gyomorral futsz, akár 1-2 órát is. De az optimális edzésteljesítményhez jobban jársz, ha gondoskodsz frissítésről, viszel magaddal valamilyen szénhidrátforrást, amit futás közben tudsz fogyasztani (gél, müzliszelet), és a folyadékbevitelről is gondoskodj.

Fotó: Rawpixel


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT