A legtöbb futó tudja, hogy egy félmaraton, maraton, vagy ultra előtt érdemes magas szénhidráttartalmú élelmiszereket fogyasztani, hiszen a szénhidrátok jelentik a fő
energiaforrást a test számára, és ilyen nagy igénybevételnél különösen fontos, hogy kellő energiád legyen.
De nem mindegy, hogy mikor, mit és mennyit eszel szénhidrátból!
A maximális teljesítményhez és a hatékonysághoz a legjobb üzemanyag a szénhidrát, mert legkönnyebben ebből szabadul fel energia a mozgáshoz. Bár a zsírok is jó energiaforrások, de nehéz őket „mozgósítania” a szervezetnek.
Ha sportolsz, a mozgás hatására a tested elsőként a véráramban található üzemanyagot, vagyis a vércukrot használja fel energiaként. Ha a véráramban már csökkent a cukormennyiség, akkor következő lépésként a májban és az izmokban elraktározott
szénhidrátmennyiséghez, a glikogénhez nyúl a test, ez hosszabb távon biztosít energiát. Hogy mennyire vannak feltöltve a glikogénraktáraid, az az előző nap étkezéseitől függ, azaz hogy mennyi szénhidrátot fogyasztottál mondjuk a verseny előtti nap.
Ha 5-10 kilométerre készülsz, akkor is figyelj oda az egészséges
táplálkozásra, és fogyassz könnyen emészthető szénhidrátokat, de az ilyen rövidebb versenyek esetén nem olyan lényeges a töltés, mert nem használsz annyi energiát, és a raktáraid plusz szénhidrátbevitel mellett is kellően töltöttek lesznek. Hosszabb verseny esetén viszont érdemes egy kicsit több szénhidrátot fogyasztanod.