/article_titleimages/gu1.jpg

Mennyi az annyi? Szénhidrátbevitel futás közben

A hosszútávfutás egyik kulcspontja a rendszeres és tudatos edzés mellett a szénhidrátbevitel. Kérdés azonban, hogy ezt a mennyiséget hogyan tudod legkönnyebben a szervezetedbe juttatni.

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2019-03-15

Amit érdemes megjegyezned: óránként 40-60 gramm szénhidrátra van szüksége egy átlagos futónak. A mennyiség függ a magasságtól, testsúlytól, nemtől, illetve a futás tempójától is – magasabb tempóhoz több szénhidrátra van szükség.


Energia egy kis tasakból


A legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás a gél. A futók és más állóképességi sportolók számára kifejlesztett energiagélek optimálisak ahhoz, hogy segítségükkel kellő energiát tudj bevinni mozgás közben. A gélek magas glikémiás indexű, könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmaznak, vagyis gyorsan felszívódnak, ezzel pedig gyorsan emelik a vércukorszintet, így juttatva energiához a testet.

A kereskedelmi forgalomban kapható sporttáplálkozási termékek jellemzően maltodextrint, glükózt és fruktózt tartalmaznak, illetve vannak olyanok is, melyek koncentrált gyümölcslevet (ami a glükóz és a fruktóz keveréke). A legtöbb gél ezeket a cukrokat vegyesen tartalmazza, hogy a felszívódás és így az energiaellátás is folyamatos legyen.

Egy tasaknyi gél általában 20-30 gramm szénhidrátot tartalmaz márkától, típustól függően – emiatt egy átlagos testalkatú futónak kb. 45 percenként szükséges egy újabb gélt elfogyasztania az optimális energiabevitel érdekében. Természetesen az elfogyasztandó szénhidrát mennyisége minden futónál más, teljesen egyéni, de a már említett óránként 40-60 grammot mindenki képes magára szabni.

A géleket „szokni” kell, mert állaguk, ízük is furcsa lehet elsőre, és a gyomornak is hozzá kell edződnie ahhoz, hogy futás közben ételt kap, és azt meg is kell emésztenie, fel kell dolgoznia. Épp ezért ajánlott edzéseken gyakorolni a frissítést, kipróbálni a géleket, megismerni ízeket, márkákat, megtalálni a neked leginkább tetsző és hatásos terméket. Új, addig ismeretlen, ki nem próbált gélt ne vegyél magadhoz versenyen, mert nem tudhatod, milyen hatással lesz rád az adott termék.

A gélek lehetnek izotóniás vagy koncentráltabb gélek is. Mit jelent ez? Az izotóniás gélek hígabbak, már tartalmaznak vizet, amely a hatékony felszívódáshoz szükséges. A csomagolásukon keresd az „iso” szócskát, így fogod tudni, hogy hígabb géllel van dolgod – ez a kiszerelésen is látható egyébként, mert általában az isogélek tasakja nagyobb.
A sűrűbb, „erősebb” gélek kisebb tasakban vannak. Elfogyasztásuk után érdemes pár korty vizet is inni, hogy segítsd vele a gél szívódását.

Személyes tippem: a GU Roctane energiagéljei 21 gramm széndhidrátot tartalmaznak tasakonként, emellett só, BCAA, valamint íztől függően koffein is van bennük. Gluténmentes és vegán étrendet követők is fogyaszthatják őket. Változatos, kifejezetten finom és különleges ízekben kaphatók.


 

Folyadékban az erő


A sportitalok a gélekhez hasonlóan fontos energiaforrások, és egyúttal a szervezet hidratáltságához is hozzájárulnak. Fő összetevőjük a maltodextrin. Az is elképzelhető, hogy valaki kizárólag sportitallal szeretne energiát pótolni, ám ez kissé problémás lehet, mert a 40-60 grammos óránkénti szénhidrátigény kielégítéséhez úgy 1 liter ital kellene. Ez a mennyiség akár sok is lehet, nem biztos, hogy megfelelően fel tud szívódni, lehet, hogy csak lötyög majd a hasadban, gyomorproblémákat okozva ezzel. Ha saját magadnak kevered az italodat, és csak folyadékból szeretnéd a szénhidrátmennyiséget elfogyasztani, akkor sűrűre kevert italban érdemes gondolkodnod, azaz nagyobb mennyiségű italport (kiszámolva!) keverj kevesebb vízbe, így nagyobb koncentrációjú sportitalt tudsz inni.  

Ha hosszabb távokat futsz, érdemes a géleket és a szénhidrátot tartalmazó sportitalokat kombinálni, hogy változatos forrásból juthass energiához, segítsd az emésztési folyamataidat. Például óránként egy gél és fél liter sportital jó megoldás lehet – de ezt teljesen saját igényeidre tudod szabni, a lényeg, hogy próbáld ki, számodra hogy működik a legjobban a frissítésnek ez a módja.

Személyes tippem: a GU Roctane sportitala elektrolitokkal, szénhidráttal, aminosavakkal dúsítva, a gélekhez hasonlóan változatos ízben, gyomorkímélő formában.

Tudtad, hogy már az is hozzájárul az energiaszinted növeléséhez, ha géllel vagy sportitallal öblögetsz futás közben, és nem nyeled le? A szájban lévő receptorok ugyanis ekkor azt jelzik az agynak, hogy cukor érkezik majd, így a test képes folytatni a mozgást. A versenyek utolsó 2-3 kilométere előtt, amikor hajrázni kezdesz, érdemes ezt kipróbálni – így az agyad még küld egy kis erőt a testednek, de a gyomrodnak már nem kell dolgoznia.

Fotó: GU


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT