/article_titleimages/sor1.jpg

Szénhidrátfeltöltés sörrel? Hogy is van ez?

Sok futó szereti a sört, és szívesen fogyasztja futás után, hűsítő, frissítő italként. De vajon ihatunk-e sört szénhidrátfeltöltés gyanánt, edzés vagy verseny előtt?

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2019-07-22

A sört folyékony kenyérnek is gyakran nevezik, hiszen egy korsó sör kb. annyi energiát tartalmaz, mint egy-két nagy szelet kenyér – ebből az következik, hogy aki sörözik, annak már ennie sem szükséges? Ezért elég lehet sörözni ahhoz, hogy kellően feltöltsük a szervezetünket energiával futás előtt? Mi az igazság?

A sörimádók nem fognak örülni: a sör alkohol, nem szénhidrát, fehérje, vagy zsír. Bár egy korsó sörben kb. 12 gramm szénhidrát van, és minden gramm szénhidrát 4 kalória, ennél mégis jelentősebb a sör alkoholtartalma, és az alkoholban található kalóriamennyiség. Az alkohol 7 kalória grammonként, egy standard korsó 5%-os alkoholtartalmú sör pedig legalább 14 gramm alkoholt tartalmaz. Ha utánaszámolunk, akkor a szénhidrát 48 gramm lesz, míg az alkohol 98 gramm. Az alkohol kalóriatartalma hiába magas, viszont nem hasznosul, mondhatni üres kalória, nem táplál, emiatt nem éri meg a szénhidrát miatt futás előtt inni a sört.
Az alkohol a májban bomlik le. Ez azért fontos, mert amikor a máj az alkohol lebontásával foglalkozik, akkor nem képes arra, hogy fenntartsa a vércukorszintet, így az elkezd csökkenni. A vércukorszint csökkenése miatt az izmok elkezdik felhasználni a bennük tárolt glikogént, ez a glikogénszint csökkenéséhez vezet, ez pedig csökkenti a futásban nyújtott teljesítményt. Hiába frissítesz ugyanis futás közben, a szervezetbe kerülő szénhidrátok nem kerülnek a véráramba, mert a májad nem tud ebben besegíteni, hiszen az alkohol lebontásával van éppen elfoglalva.

Ezen kívül az alkohol más fontos tápanyagok metabolizálását, lebontását is megakadályozza, valamint a vizeletet szabályozó hormon felszabadulását is gátolja – ez pedig akár kiszáradáshoz is vezethet, ami teljesítménycsökkentő hatású.

Jobban jársz, ha edzés és verseny előtt hanyagolod a sörfogyasztást, és inkább más forrásból juttatsz szénhidrátot és folyadékot a szervezetedbe. Majd ha túl vagy a futáson, frissítésként kortyold el a vágyott habos italodat.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT