/article_titleimages/pihen1 (1).jpg

Ilyen az ideális edzés utáni rutin nyáron

A nyár rengeteg lehetőséget kínál minden futó számára, még akkor is, ha a különösen meleg időjárás kissé megnehezíti magát az edzést, és az edzés utáni regenerációt. A nyári edzések után érdemes egy kicsit más rutint folytatni, mint hűvösben – próbáld ki te is.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-07-17

Az edzés stresszt jelent a szervezet számára, de ez segíti hozzá a fejlődéshez. Hogy ez a megfelelő módon menjen, minden edzés után gondoskodni kell az sport közben elvesztett tápanyagok, ásványi anyagok és folyadék pótlásáról, ezek szükségesek ahhoz, hogy a szervezet feltöltődhessen, az izmok pedig a megfelelő módon tudjanak regenerálódni. Az edzés utáni helyreállítás hatással van a következő edzésen nyújtott teljesítményre, ezért is fontos, hogy futás után mit teszel. Ez különösen lényeges meleg időben, amikor sokkal többet izzadunk, több ásványi anyagot, elektrolitot veszítünk, és megterhelőbb a test számára a teljesítmény leadása.
Ha kipróbálod edzés után a következő regenerációs tanácsokat, frissebben és feltöltődve vághatsz neki a következő nyári futásodnak.
 

Hidratálj


A testednek nagy szüksége van vízre, nemcsak a sportban, hanem a mindennapi, egészséges élethez is ez az egyik legjelentősebb szükséglet. A hidratálás rendkívül fontos tehát, ezért a melegben való futás miatt elvesztett folyadékmennyiséget mindenképpen pótolni kell. A víz segít a testhőmérséklet szabályozásában, kiegyenlíti az izzadás következtében elvesztett folyadékmennyiséget, ezzel segíti a regenerációs folyamatokat. Ne vond meg magadtól a folyadékot edzés közben, nyugodtan fogyassz vizet, vagy 1 óránál hosszabb futás esetén elektrolitokat és szénhidrátot tartalmazó italt, futás után pedig gondoskodj további folyadék beviteléről, hogy elkerülhesd a dehidratálódást.


Fogyassz nyári szuperételeket


Az edzés utáni táplálkozás is hasonlóan fontos, mint a folyadékbevitel – futás után ne vond meg magadtól az ételt, persze ne is vidd túlzásba az evést. A szénhidrát és a fehérje kombinációjával biztosíthatod szervezeted számára a regenerációs folyamatokhoz szükséges tápanyagokat. Nyáron sok finom idénygyümölcs áll rendelkezésre, amelyek szénhidrátot és egy kis folyadékot is tartalmaznak, fehérjével kiegészítve tökéletes táplálékok. A cseresznye, görögdinnye, áfonya, kivi, uborka, őszibarack fehérjeporral felturbózva remek választás egy smoothie-hoz, de fogyaszthatsz zöldsalátát tojással, ez is segít a regenerációban.

Viselj kompressziós ruházatot


Bár futás közben nagyon sokan viselik őket, azt kevesen tudják, hogy a kompressziós ruhadarabokat edzés után is bátran lehet hordani, ugyanis remek regenerációt segítő „eszközök”. A kompressziós szár és nadrág a külső nyomás segítségével segíti a vérkeringés fokozódását a végtagokban egy kimerítő edzés után. A vérkeringés fokozódása hozzájárul a salakanyagok kiürüléséhez, enyhíti a fájdalmat, az izmok és az ízületek gyulladását.


Zuhanyozz hideg vízben


Egy hideg vizes zuhany rendkívül jól tud esni a hőségben, de más haszna is van: segít megakadályozni az edzés után kialakuló izomfájdalmat, és segít a gyorsabb regenerációban. Egyrészt a hideg zuhany segít a testhőmérséklet mihamarabbi visszaállításában, azaz a test hamarabb dolgozhat az izmok „gyógyításán”, nem kell magát hűtenie, másrészt a hideg hatására összehúzódnak a véredények, ez pedig késlelteti az izomfájdalmak kialakulását.  

Figyelj oda, mit csinálsz edzés után, segítsd a testedet a mielőbbi regenerációban – minden évszakban.


 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT