/article_titleimages/tape1.jpg

Kineziotape a gyorsabb gyógyulásért

Biztosan te is láttál már olyan futót, akire színes tapaszok voltak ragasztva, de az is lehet, hogy te magad is igénybe vetted már a kineziotape ragasztást egy-egy kisebb sérülés vagy fájdalom esetén.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-05-31

A kineziotape terápia nagyon népszerű mostanában a sportolók körében, talán nem véletlenül. Ez a módszer a mozgásszervi problémák kezelésének egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb módja. Gyorsan és viszonylag könnyen elérhető gyógymód, ami segíthet, ha valamilyen kisebb sportsérülést, ficamot, húzódást szenvedtél, valamilyen izomfájdalmat tapasztalsz. A tapaszolás segíthet, hogy a sérült területet rögzítsd, tehermentesítsd, korrigáld, ezen kívül a regenerációhoz is hozzájárul.


Milyen a kineziotape?


Maga a tapasz egy rugalmas pamutszerű anyagból készült szalag, aminek az egyik vége a bőrre ragad. A tape-et a japán dr. Kenzo Kase-nek köszönhetjük, aki az 1970-es években a rugalmatlan fehér sportszalagokat kezdte továbbfejleszteni. A japán orvos és kiropraktőr a kezelésein kapott visszajelzések alapján új módszereken dolgozott, főként az izomzat és a nyirokrendszer kezelésbe történő bevonását szerette volna megvalósítani. A ma ismert rugalmas szalagot hosszú kísérletezésnek és kutatómunkának köszönhetjük.

Kenzo Kase azt a terápiás elvet vallotta, hogy az ízületek mozgatása és az izommunka jótékonyan hozzájárul számos betegség és panasz gyógyulásához. Fontosnak tartotta, hogy a vérellátás hatékonyan működjön a szervezetben, a szervezet struktúrái és funkciói kölcsönösen befolyásolják egymást. Azt is lényegesnek tartotta, hogy a szervezetet egységes egészként kezelje, illetve hogy a szervezet képes meggyógyítani magát.
A japán szakember kezelési módja 1998-ban jutott el Németországba egy egykori profi labdarúgó segítségével, aki a rugalmas tapaszok segítségével vészelt át egy sérülést – ezután terjesztette el ezt a terápiát Európában.


Mit tud a tapasz?

 
  • Gyors segítséget nyújthat fájdalom, sérülés esetén. Érdemes szakemberrel (gyógytornász, manuálterapeuta, edző) megnézetni a problémás részt, hogy kezelést tudjon javasolni, valamint szakszerűen, a problémának megfelelően helyezhesse fel a tapaszt.
  • A tapaszban hatóanyag nincsen, az izmok és az ízületek stimulálásával és a vérellátás javításával segít.
  • Anyaga bőrbarát, lélegző, bőrirritációt nem okoz, a bőr szabadon lélegezhet alatta. Nem kényelmetlen a viselése.
  • Rugalmassága miatt nem akadályoz a mozgásban, együtt tud mozogni a testtel, az izmokkal és a szövetekkel.
 Hogyan hat a kineziotape?


A bőrre ragasztott tapasz hatására a bőr és a szövetek fellazulnak, javul a vérkeringés, valamint a fájdalomreceptorokra ható nyomás is csökken. A tape képes stabilizálni, rögzíteni az izmokat, ízületeket, tehermentesíti a sérült, fájdalmas szöveteket és izmokat. Segíti a gyulladások elkerülését, valamint az izomgörcsök megelőzését is.

Nagy előnye, hogy úgy nyújt támasztást és stabilitást az izomnak és az ízületnek, hogy nem korlátozza a mozgástartományt. Persze fontos, hogy az érintett részt megfelelően rögzítse a tapaszt, hogy az megfelelően tudjon gyógyulni. Ez azért is fontos, mert ha előzetesen valamilyen terápián vettünk részt, akkor a tapasz segít megőrizni az elért eredményt és segítheti a kezelés hatásának elnyújtását.

Az igazán eredményes tapaszoláshoz pont emiatt érdemes szakemberhez fordulni, aki anatómiai ismeretei segítségével hatékonyabban tud segíteni, mintha csak te magadnak ragasztgatnád fel a szalagokat. Az alapvető ragasztási technikákat persze te magad is el tudod sajátítani, könyvek és videók segítségével, és ha ismered a saját testedet, annak reakcióit, akkor magadat is meg tudod tapaszolni.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT