/article_titleimages/futohiba1.jpg

Az 5 legrosszabb dolog, amit futás előtt tehetsz

Ha jót akarsz magadnak – és jól akarsz futni – , akkor ne kövesd el edzés előtt ezeket a hibákat.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-04-16

1. Statikus nyújtás végzel


A statikus nyújtás nagyon hasznos dolog – de nem futás előtt. Hogy miért? Kutatások szerint az izmokon 30-60 másodpercig végzett statikus nyújtás meghosszabbítja az izmot, de ezzel együtt hatással van az izom-agy kapcsolatokra is, méghozzá olyan reflexet vált ki, ami megakadályozza az izom túlterhelését. Emiatt mozgás közben csökken az izmok ereje és energikussága is. A statikus nyújtás helyett inkább a dinamikus stretching mozdulataival melegíts be edzés előtt, hogy átmozgasd az izmaidat, javítsd az ízületi mozgástartományt és „megkend” az ízületeidet. A statikus nyújtást pedig hagyd futás utánra.
 

2. Túl sokat eszel


Bár a megfelelő, energiában és tápanyagokban gazdag étkezés fontos, mégis érdemes többször is elmondani, hogy közvetlenül futás előtt nem érdemes magad degeszre enni. Miközben futsz, az emésztés lelassul és nem működik a szokásos módon. Ilyenkor a véráramlás az emésztőszervrendszerből „átcsoportosul” az izmok felé, hiszen azokban nagyobb szükség van rá az edzéshez. Emiatt azonban futás közben nem tudsz emészteni, így a hasadban és a beleidben ott ragad az elfogyasztott étel, ami görcsöket, hányingert, oldalszúrást, de akár hasmenést is okozhat.
Találd meg a számodra ideális ételt, amit futás előtt meg tudsz enni, és kísérletezz az időponttal is, hogy neked mennyivel a futás előtt érdemes enned. Kerüld a túl zsíros és túl rostos ételeket, a sovány fehérjét és mérsékelt mennyiségű szénhidrátot tartalmazó ételek a legjobbak.


 

3. Rosszul iszol


A túl kevés és a túl sok folyadék elfogyasztása is okozhat gondot. Ha megiszol egy liter vizet közvetlenül indulás előtt, a túl sok folyadék ott fog lötyögni a hasadban, hasfájást, hányingert okozva ezzel. Ha pedig túl keveset iszol, akkor a mozgás hatására dehidratálódhatsz, ami súlyos gondot okozhat!
Az ideális folyadékbevitel függ a testsúlytól, aktivitási szinttől, az időjárástól, és az izzadás mértékétől is. Általános szabály szerint legalább napi 2 liter vizet érdemes meginni. Hogy milyen állapotban van a szervezeted, érdemes figyelni a vizeleted színét: ha halványsárga, akkor rendben van a folyadékbeviteled, de ha sötétebb, esetleg barnás, akkor sürgősen igyál több folyadékot az egészséged érdekében!
 

4. Nem mész el wc-re


Mielőtt futni indulsz, érdemes elmenned a kétbetűs helyiségbe, és könnyíteni magadon, ezzel elkerülheted, hogy edzés közben azért kelljen megállnod, hogy mosdót, bokrot keress. Persze még ekkor is előfordulhat, például ha sokat ittál, vagy olyan ételeket ettél, amelyek a mozgással karöltve beindítják a bélműködésed.  Figyeld meg az emésztésed működését, próbálj meg kialakítani egy rutint ehhez kapcsolódóan, hogy aztán a kis- és nagydolog ne legyen hatással az edzéseidre.
 

5. Nem figyelsz a testedre


Tanuld meg, hogy a tested üzen neked edzés közben, és tudd, miért teszi ezt. Ne hajtsd túl magad, tanuld meg a saját határaidat, ne feszítsd túl a húrt. Ha fájdalmat tapasztalsz, vagy nagyon fáradtnak érzed magad, hagyj ki egy napot, egy kis pihenő nem a világ vége, sokkal jobb egy napot pihenni, mint túlhajszoltság miatt lesérülni és hetekre kimaradni a mozgásból. A sport maradjon a tiéd egész életedben, ehhez viszont ismerd meg jól a saját tested, és hallgass is rá!

Fotó: Picjumbo
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT