/article_titleimages/beteg1.jpg

Futás megfázással: szabad vagy tilos?

Mit tegyél, ha megfáztál? Menj ki futni, vagy inkább maradj otthon pihenni? Mi a legjobb megoldás?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-04-01

Ha ledöntött a betegség, fáj mindened, lázas vagy, és fel sem nagyon tudsz kelni, akkor egyértelmű, hogy kihagyod a futást, és inkább ágyban maradsz, kúrálod magad, és csak akkor indulsz neki újra óvatosan a kilométereknek, ha már újra megerősödtél.

De mi a helyzet akkor, ha „csak” folyik az orrod, kapar a torkod, és köhögsz? A szíved meg a lábaid mennének, de az eszed azt súgja, inkább maradj otthon. Vagy mégsem? Inkább „fusd ki” magadból a nyavalyát, hadd tisztuljon az orrod, hadd jöjjön ki a köhögés a mozgás hatására?
 
Futni vagy nem futni? A szakértők azt tanácsolják az enyhébb betegségek, megfázásos esetek kapcsán a sportoláshoz, hogy használd az ún. nyakszabályt. Ez azt jelenti, hogy ha a tüneteid nyak felett jelentkeznek, akkor mehetsz mozogni, ha viszont nyak alatt, akkor inkább pihenj pár napot és gyógyulj meg. Eszerint ha a folyik az orrod, be van dugulva, vagy kapar a torkod, akkor nem tehet rosszat egy kis futás. Viszont ha köhögsz, nehezen kapsz levegőt, fáj a tüdőd, esetleg izomfájdalmaid vannak, akkor inkább maradj otthon. Bizonyos betegségek esetén, például arc- vagy homloküreg-gyulladás esetén pedig az orvosod tanácsára érdemes hallgatnod, bizonyos esetekben jót tehet a szabadtéri mozgás, más esetekben viszont nem javasolt.

Bár a rendszeres sport erősíti az immunrendszert, ha túltolod az edzéseket, az pont ellenkezőleg sülhet el, és akár az immunrendszer gyengeségéhez vezethet, ami aztán hozzájárulhat, hogy elkapj valami nyavalyát.Fontos dolog még, hogy figyelj az edzés intenzitására is, ha nem vagy teljesen 100 %-os egészségi állapotban. Ha meg vagy fázva, le vagy gyengülve, nem érdemes maxon megfutott edzésekkel tovább strapálni a szervezeted, hiszen ez nehezíti a gyógyulást. Ha valami bujkál benned, akkor az legyen a legfontosabb, hogy minél hamarabb kikúráld magad, hiszen úgy előbb tudsz majd újra teljes értékű edzésmunkát végezni. Betegen a fáradékonyság és a gyengeség is jellemző az emberre, ez is nehezítheti a hatékony sportolást. Szóval ne náthásan és köhögősen akarj egyéni csúcsokat futni, jobb, ha ilyenkor csak lazán kocogsz, hogy a keményebb terhelés ne hátráltassa a gyógyulásod.
 
Ha edzés után rosszabbodnak a tüneteid, vagy épp más kellemetlenségek is jelentkeznek, akkor mindenképp tarts pár nap pihenőt. Lázasan pedig tilos edzeni, nagyon komoly következményei lehetnek, ha lázasan terheled mozgással a tested!

Mindig figyelj a tested jelzéseire, hallgass rájuk, ne keménykedj feleslegesen: jobb 1-2 nap pihenőt tartani a betegség elején a gyorsabb gyógyulás érdekében, mint heteket kihagyni egy komolyabb betegség miatt!  

Fotó: Pexels, Unsplash


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT