/article_titleimages/pih1.jpg

Három mentális blokk, ami hatással lehet a teljesítményedre

Ismerd fel és kezeld a három leggyakoribb mentális hibát, hogy jobb legyen a közérzeted és a teljesítményed sport közben!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2022-08-03

Még ha rendszeresen készülsz fejben is, akkor is lehetnek olyan gondolataid, amik hatással vannak a sportteljesítményedre, amiktől az elméd tréfát űzhet belőled, és amiktől negatívan láthatod magad, csökkenhet az önbizalmad, amiktől rosszul érezheted magad.

Jó, ha megismered a leggyakrabban előforduló mentális blokkokat, amelyek ha megoldatlanok maradnak, rossz hatással lehetnek rád. Ismerd fel őket, és próbáld meg használni őket!


#1: Perfekcionizmus


Gyakori gondolkodási csapda a tökéletesség hajszolása: a teljesítményed vagy tökéletes, vagy egy nagy nulla. Nagyon jó, ha valaki motivált és céltudatos, és a legjobban akarja kihozni magából. A perfekcionizmusnak megvannak az előnyei, ugyanakkor a hátrányai is: vannak olyan rajtunk kívül álló tényezők és okok, amik módosítják a szándékainkat és törekvéseinket.

Nézzünk egy példát: Nem alszol jól napok óta és stresszes vagy a pároddal folytatott vita miatt. Elhatározod, hogy futsz egy kemény intervallumos edzést. Közben esik az eső, fúj a szél is. Elhatározod, hogy megcsinálod az edzést, de lábaidat nehéznek érzed, fejben folyton elkalandozol, ne tudsz koncentrálni a futásra, ezért lassabb vagy a vártnál, amitől viszont dühös leszel. Nem megy az edzés, egyre rosszabb az egész, ettől egyre dühösebb vagy magadra és a helyzetre.
Ahelyett, hogy ostoroznád magad, inkább ne gyötrődj: lehet, hogy nem ment jól a futás, de nem adtad fel, végigcsináltad, ezzel pedig mindenképp tettél a célodért, azért, hogy erősebb legyél. Ez az edzés ilyen lett, tűzz ki egy következő pozitív célt magad elé, amit majd megvalósíthatsz.
 

#2: "Ez a világvége"


Mindenkinek a saját problémája a legnagyobb, de vajon érdemes egy kis gondot túlságosan felnagyítani, és azt érezni miatta, hogy ez itt a vég? A problémák jönnek és mennek, de ha valamin túl sokat agyalsz és rágódsz, akkor megszállottá válhatsz, és sokkal nagyobb gondot generálsz belőle a fejedben, mint amekkora az valójában. Kezeld a problémát a helyén és koncentrálj a megoldására ahelyett, hogy elkezded felnagyítani, és bepánikolsz miatta.


#3: Negatív önbeszéd


Minden sportágban és minden szinten kulcsfontosságú az önbizalom. Ha nem hiszel magadban, nem számít, mit gondolnak rólad mások. Az önbizalom szorosan kapcsolódik az önbeszédhez. Dr. Jim Afremow, sportpszichológus és a The Leader's Mind című könyv társszerzője szerint "A legfontosabb szavak, amelyeket valaha is hallani fogsz azok, amelyeket magadnak mondasz". Lehet, hogy néha nem beszélsz szépen magadról, ez viszont csökkentheti az önbizalmad és korlátozhatja a teljesítményedet. Ha szidod magad egyszer, az egy dolog, de ha saját magad szidása ismétlődik és gyakorivá válik, az rossz hatással van az önbizalmadra, és saját magad legnagyobb ellenségévé tesz.
Amikor valami olyat csinálsz, amiért le akarnád húzni magad egy negatív mondattal, azonnal hozz egy pozitív megerősítést is, ami segít visszaterelni a gondolkodásod a konstruktív pályára, ezzel erősítheti az önbizalmat. Az életben sok nehézség van, ne tegyél saját magadnak keresztbe, inkább erősítsd magad szavakkal és tettekkel is.

Jó tudni, hogy a sportban nemcsak a fizikai, hanem a szellemi edzés is segít: hívd segítségül a saját elméd és a pozitív, építő gondolatokat, hogy ezzel erősítsd a tested is.

Forrás: Training Peaks blog
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT