/article_titleimages/telivas1.jpg

Hideg idő, meleg frissítő – próbáld ki!

Hideg időben hideg frissítőt inni elég riasztó lehet, sokan ezért nem isznak eleget télen edzés vagy verseny közben. Ám ha meleg italt fogyasztasz, segíthet abban, hogy hidegben is hidratált maradj!

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2024-01-06

A környezet, az ital hőmérséklete és a teljesítmény közötti összefüggést szinte kizárólag abból a szempontból vizsgálták, hogy a hideg italok képesek-e fokozni a teljesítményt meleg körülmények között (az az általános konszenzus, hogy a szobahőmérsékletű folyadékokhoz képest nagyon kis mennyiségben segítenek), nem fordítva.
Ez nem meglepő, mivel sokkal nagyobb figyelmet fordítottak arra, hogyan lehet javítani az edzési kapacitást és a teljesítményt a hőségben. Ez annak ellenére van így, hogy a hideg sok szempontból nagyobb kihívást jelent. Bár tudományosan ezt a területet nem vizsgálták eddig alaposabban, a tapasztalat és a józan ész segít abban, hogy a téli frissítés is jól menjen.

Hidegben legtöbben nem szívesen isznak hideg italokat, főleg szabadban sportolás közben – annál inkább esik jól valamilyen forró ital, ami átmelegíti testet és lelket egyaránt. Ennek két főbb oka lehet.

Az egyik, hogy hidegben a meleg italokból többet tudunk fogyasztani, és ez ösztönöz a megfelelő folyadékbevitelre. Bár hidegben a kiszáradás általános kockázata csökken, a téli szabadtéri futás közben is jelentős mennyiségű folyadékot veszítünk, ugyanúgy izzadunk, és a száraz levegő is hozzájárul, hogy a légutakon keresztül is több folyadékot adjunk le. Ezek miatt is érdemes odafigyelni az ivásra, egy meleg ital pedig segíthet a megfelelő mennyiség pótlásában.

A másik érv a meleg italok mellett, hogy segíthetnek javítani a sportolási morált. Jobban esik egy kellemes meleg italt kortyolgatni, mint egy hideget, ösztönzi a tovább haladást. Egy meleg tea, esetleg meleg teába kevert izotóniás italpor segíthet abban, hogy még zord időben is teljesítsd az edzést.


 

Hogyan oldd meg a frissítést meleg italokkal?


Ha télen versenyzel, akkor érdemes segítőt kérni, aki a verseny adta lehetőségek figyelembe vételével vár bizonyos helyeken, pontokon, és ott ellát újabb adag meleg frissítő itallal. Ezt termoszban lehet vinni, de akár autóban is használható vízmelegítővel is meg lehet oldani. Így akár meleg levest is tudsz fogyasztani, ami segíthet a sóveszteség pótlásában is, és ellensúlyozhatja az édes frissítőket. Ami fontos, hogy iható hőmérsékletű legyen az ital, hogy ne égessen meg, amikor fogyasztod.

Edzéseken, hosszú futásokon, ahol nem tudsz segítséget igénybe venni, próbáld úgy tervezni az útvonalat, meg tudj állni meleg italt magadhoz venni. Akár körözhetsz is, az otthonod pedig lehet a frissítőpont, de benzinkúton, kávézóban is vásárolhatsz magadnak valamilyen meleg folyadékot. Fontos, hogy ne időzz túl sokat a frissítéssel, ne rontsa a morálod a megállás, és ne teremtsen lehetőséget a kiszállásra.

Vannak olyan kulacsok, amik dupla falúak és termoszként működnek, így képesek megtartani a beléjük töltött folyadék hőmérsékletét pár órán keresztül. Ezekben magaddal tudsz vinni meleg italt kényelmesen a futózsákodban a hosszú futásokra.
 

Mi a legjobb forró ital?


Ez mindenkinél egyéni preferencia és ízlés kérdése, a legfontosabb, hogy olyan italt válassz, ami arra ösztönöz, hogy folyadékot vigyél be, illetve segít az edzés folytatásában. A legegyszerűbb megoldás a meleg tea, de a teába keverhetsz izotóniás italport. Ez utóbbi azért is jó, mert az elvesztett ásványi anyagok pótlása mellett az elektrolittartalom csökkenti a folyadék fagyáspontját, így a nálad lévő folyadék kisebb valószínűséggel fagy meg nagy hidegben. Vihetsz magaddal langyos gyümölcslét, de akár levest is. Az alkoholtartalmú italokat azonban jobb kerülni.

Bármit is választasz, a lényeg, hogy hidegben is figyelj oda a megfelelő folyadékbevitelre és hidratálásra az egészséged és a jobb teljesítmény érdekében!

A cikk alapját egy Training Peaks blogbejegyzés adta.
Fotó: Freepik
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT