/article_titleimages/fogyis1.jpg

Így segít a futás a fogyásban

A futást sokan azért kezdik el, hogy a fogyásukat támogassák vele – nézzük, miképpen segíthet ez a sport a zsírpárnáktól való szabadulásban.

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2019-06-17

A futás nagyszerű kalóriaégető mozgásforma, vizsgálatok szerint ez a sport több kalóriát használ fel, mint más mozgások, mert sok különböző izom együttes, kemény munkáját követeli meg. A fogyás akkor működik, ha több kalóriát használsz fel a nap során, mint amennyit beviszel a táplálkozással – a testmozgás, így a futás is segíthet abban, hogy kalóriamínuszban lehess.
Vizsgálatok szerint 1600 méter futás során átlagosan 33 kalóriával többet használ fel a szervezet, mint ugyanennyi gyaloglás alatt. Ez nem tűnik olyan soknak, de 16 kilométeren ez már 330 kalóriával több futás közben, mintha gyalogolnál.

Ha pedig nemcsak kényelmesen, egyenletes tempóban futsz, hanem különféle feladatos edzéseket végzel, akkor azzal még inkább fokozhatod a kalóriaégetést.


A nagy intenzitású intervall edzés csak úgy falja a zsírt


Az intenzív, váltogatott tempójú futóedzéseknek több előnye van, az egyik természetesen az, hogy a futótempód és állóképességed javul általa, egy másik pedig hogy ez az edzéstípus turbófokozatra kapcsolja az anyagcseréd, és segít a zsírégetésben. A nagy intenzitással végzett edzések, mint az intervallum futások, sprintek, vagy a tempós dombfutások még az edzés után 48 óráig hatással vannak az anyagcserédre, és rendkívüli módon fokozzák azt. Mivel az ilyen futástípusok több izmot kapcsolnak be a mozgásba, ezért több energiára van szükség edzés után a regenerálódáshoz – azaz az izmok „utóégetnek”, hiszen a teljes újjáépülésükhöz használják fel a rendelkezésükre álló tápanyagokat és kalóriákat.


A nagy intenzitású futás csökkenti az étvágyat és segít, hogy kevesebbet egyél


Sokan a fogyás érdekében csökkentik a kalóriabevitelüket úgy, hogy kevesebb ételt fogyasztanak, vagy a egyes ételeket, tápanyagcsoportokat elhagynak – ezek a stratégiák viszont néha csak nehezítik a fogyást, mert éhséget, sóvárgást okoznak. Természetesen oda kell figyelni a helyes, egészséges táplálkozásra, de a futás is segítség lehet a fogyásban.

Tanulmányok szerint a nagy intenzitású futás segít csökkenteni az étvágyat, méghozzá azzal, hogy csökkenti az éhséget jelző ghrelin hormon szintjét, és több telítettséget jelző hormont termel. Ezért lehet az, hogy edzésnapokon kevésbé vagy éhes, mint a pihenőnapokon – ez viszont nem jelenti azt, hogy pihenőnap nélkül kell edzeni, hiszen ez túledzéshez, túlterheltséghez, sérüléshez, kiégéshez vezethet!

A közepes és magas intenzitású futás segít a hasi zsírpárnák és a zsigeri zsírok mennyiségének csökkentésében


A túlzott mennyiségű hasi zsírpárna – különösen a belső szervek körül keletkező nagyobb mennyiségű zsigeri zsír – ártalmas az egészségre. Számos tanulmány kimutatta, hogy összefüggés van a hasi zsírpárnák és a szívbetegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása között.

Kutatások azt is kimutatták, hogy a mérsékelt-magas intenzitású aerob testmozgás, mint a futás, csökkentheti a hasi zsír mennyiségét már akkor is, ha egyébként a táplálkozási szokásaidon nem változtatsz. Persze ha még a táplálkozásra is odafigyelsz, a futás hatása még jobban tud érvényesülni a hasi zsírpárnák csökkentésében.

Ha rendszeresen futsz, és odafigyelsz a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásra, akkor sikerrel szabadulhatsz meg a nem kívánt zsírpárnáktól, és könnyedén formába hozhatod magad, amit aztán meg is tudsz tartani.

Fotó: Picjumbo


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT