/article_titleimages/eves1.jpg

Tréningezd a hasad is

A futóedzések mellett a táplálkozásodat is érdemes „összerakni”, hogy jobb legyen a teljesítményed, és ne legyenek emésztési problémáid sportolás közben.

www.futnimentem.hu >> sporttáplálkozás 2019-06-14

Ha odafigyelsz a megfelelő táplálkozásra mind a hétköznapokban, mind az edzések és a versenyek alatt, biztos lehetsz benne, hogy az a teljesítményedben is megmutatkozik majd. Az evést, frissítést ugyanúgy gyakorolni kell, mint ahogy magát a futást is – sosem késő elkezdeni a futás közbeni evés tesztelését, hogy aztán jobban bírja a gyomrod és az emésztésed ezt a terhelést, és hozzájáruljon a jobb eredmények eléréséhez.
 

1. Melegítsd be az emésztésed


Ez azt jelenti, hogy tapasztald ki, hogy mik azok a táplálékok és italok, amelyek „jól érzik magukat” a hasadban futás közben. Ahogy növekszik az edzés intenzitása, az emésztőrendszer véráramlása minimálisra csökken, mivel a vér a mozgás során használt izmokba áramlik, ez pedig az emésztőrendszer hatékonyságát csökkenti. Vagyis emésztési gondokat okozhat az intenzív edzés. Ezért érdemes kipróbálni, hogy melyek azok az edzés előtt fogyasztott ételek és italok, amelyek nem okoznak gondot számodra még egy kemény edzés során sem, viszont elegendő energiát biztosítanak hozzá.


2. Szimuláld a versenyt edzésen


A verseny miatti izgalom stresszhormonokat szabadít fel a testben, ez pedig néha megváltoztat bizonyos dolgokat a szervezetben, így az emésztésre is hatással lehet. Próbáld ki még a verseny előtt azt, hogy az adott napon, mikor kelsz fel, mit reggelizel, mit és hogyan fogsz enni, mit iszol, majd modellezd le a versenyt (persze csak ha megoldható), hogy megtudd, mire hogyan reagál a tested.


 

3. A kevesebb néha több


Annak ellenére, hogy a tested valószínűleg inkább a szénhidrátokra vágyik futás közben, mégis érdemes megtanítani arra, hogyan használja a zsírraktárakat energiaforrásként a tartós sportteljesítmény során. Érdemes gyakorolni, hogy egy-egy edzés közben kevesebb szénhidrátot fogyasztasz, mint amennyire igazából szükséged lenne, így az anyagcseréd hatékonyabban működik majd, és megtanulod a saját zsírtartalékaidat használni a mozgáshoz.
 

4. Legyen frissítési terved


Bármilyen távokat is futsz, érdemes előre megtervezni a frissítésed: mit, mennyit fogsz enni és inni előtte és közben, és a random, hasraütésszerű frissítés helyett tervezetten foglalkozni az energiabevitellel. És ezt aztán edzéseken gyakorolni is, hogy éles helyzetben, versenyen működőképes legyen.
 

5. Kerüld el a kísértést


Bármennyire is terülj-terülj asztalkám van egy verseny frissítőasztalán, amit még korábban nem próbáltál, nem ismered, nem tudod, milyen hatással van rád, azt inkább hagyd ott. És akkor sem érdemes mindenből degeszre enni magad, ha tudod, hogy nem okoz gondot az a frissítő a gyomrodnak. Nem baj, ha eszel-iszol, hiszen azért van a frissítőállomás, de jobban jársz, ha a bevált rutinodat követed a frissítésben, és nem kísérletezel verseny közben újdonságokkal.

 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT