/article_titleimages/kimerult1.jpg

Állandóan fáradt vagy? Derítsd ki, miért lehet!

Fáradt, levert, nyűgös vagy, bármennyit is alszol, és nem érzed, hogy ki tudnád magad kellően pihenni? Tudd meg az okát, mi lehet a gond!

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2022-11-24

Teljesen normális, hogy ébredés után még fáradtnak érzed magad, ez az alvási tehetetlenségnek nevezett jelenség miatt van, ami miatt szükség van egy kis időre, hogy az energiáid beinduljanak, a tested és az agyad pedig ébernek érezze magát. Kevesen érzik magukat tökéletesen aktívnak ébredés után közvetlenül, de az emberek többsége az ébredést követő 30-60 percen belül „magához tér” és felélénkül.
Ha viszont az ébredés után több órával is folyamatos fáradtság van rajtad, akkor érdemes utánajárni a problémának.
 

Honnan tudhatod, hogy probléma-e a fáradságérzet?


Mindenkinek vannak nehéz és fárasztó napjai, hetei, amikor nem tud felpörögni. Ez lehet a stressz, a szokatlanul nagy munkaterhelés, a több edzés, egy utazás miatti jetlag miatt is. A fáradtság érzése mindenkinél szubjektív, egyénileg, önmagunknak kell meghatároznunk, hogy a jelentkező fáradtság zavarja-e az életünket, a megszokottnál erősebb, kellemetlenebb számunkra, és nem akar elmúlni.

Ha azt veszed észre, hogy a szokásosnál fáradékonyabb vagy, ellenőrizd az étrended és az életmódbeli szokásaidat, mit és mennyit eszel, elég hidratált vagy-e, jól alszol-e, mekkora stressz ér a mindennapokban, milyen nehézségek merültek fel az utóbbi időben az életedben. Ha ezek mind rendben vannak, azaz hasonlítanak a megszokott rutinhoz, nem történt változás, viszont a fáradtság fennáll, érdemes elmenni a háziorvoshoz. Az orvos valószínűleg elküld laborvizsgálatra, hogy ellenőrizze a tápanyag- és hormonhiányt, és kiszűrje a fáradtságot okozó egészségügyi állapotokat. Ha kiderül, hogy egészségügyi probléma van a háttérben, akkor a háziorvos szakorvoshoz tud utalni, vagy kezelni kezdi a gondokat.  


6 ok, ami a fáradtság hátterében állhat


Nem kell előre megijedni, de néha komolyabb dolog is állhat a fáradtság hátterében, ezért érdemes ismerni a leggyakoribb okokat, és azok jellemző tüneteit.

1. Alvási apnoe

Az alvási apnoe egy potenciálisan súlyos alvászavar, amelyben alvás közben a légzésed ismételten beindul és leáll. Becslések szerint a 30 és 70 év közötti felnőttek kb. negyede szenved alvási apnoéban.
Alvási apnoe során a torokizmok elernyednek, vagy az agy nem küld megfelelő jeleket a légzést irányító izmoknak, de lehet ezek kombinációja is – az eredmény minden esetben a megszakított, rossz alvás, ez pedig folyamatos fáradtságot okoz.

2. Autoimmun betegség

Az olyan autoimmun betegségek, mint a lupusz, a reumás ízületi gyulladás és az 1-es típusú cukorbetegség akkor jelentkeznek, amikor az immunrendszer tévesen megtámadja a szervek és szövetek egészséges sejtjeit. Bár a tünetek betegségtől függően változnak, a fáradtság mindegyikben megjelenik. Amikor valakinek autoimmun betegsége van, a teste gyulladásos állapotban van, és ez sok stresszt jelent a szervezet számára, ezért érezheti magát mindig fáradtnak.

3. Vashiányos vérszegénység

A vashiányos vérszegénység olyan állapot, amely akkor alakul ki, ha nincs elég vas a szervezetben. A vas a vörösvértestek része, ami az oxigént szállítja az egész szervezetben, és segít az izmoknak az oxigén tárolásában és felhasználásában. Elegendő vas nélkül a véred nem tud elég oxigént szállítani a test számára, ez energiahiányhoz, fáradtsághoz és kimerültséghez vezet. Bizonyos betegségek megnehezíthetik a szervezet számára a vas felszívódását, például a cöliákia, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és a vesebetegség. Ha ezek közül az állapotok közül valamelyikben szenvedsz, vashiányos vérszegénység alakulhat ki, de ez akkor is előfordulhat, ha vért veszítesz például gyomor-bélrendszeri vagy húgyúti vérzés, traumás sérülés vagy erős menstruáció miatt.

4. Depresszió

A depresszió gyakori hangulatzavar, amely hatással van az érzéseidre, gondolataidra és cselekedeteidre. Tartósan szomorúnak és reménytelennek érezheti magát, elveszítheti érdeklődését a szokásos tevékenységek iránt, és/vagy szoronghatsz. A nap végén a depresszió miatt gyakrabban érzed magad fáradtnak, mint nem. A depresszióban szenvedőknek gyakran alvásgondjaik is vannak, sokaknak gondot okoz az elalvás, vagy az alvás fenntartása.

5. 2-es típusú cukorbetegség

A 2-es típusú cukorbetegség egy krónikus állapot, amely során a szervezet nem reagál az inzulinra, egy hormonra, amely a vércukrot segít felvenni a szervezet sejtjei számára, hogy azok energiaként használhassák azt fel. Amikor a sejtek nem reagálnak az inzulinra (ez az inzulinrezisztencia), a cukor felhalmozódik a véráramban, ami végül 2-es típusú cukorbetegséghez vezet.
A fáradtság a 2-es típusú cukorbetegség egyik gyakori tünete, és még azután is megmaradhat, hogy a vércukorszintjét már sikerült beállítani. Fontos tudni, hogy a cukorbetegséget mindenképp kezelni kell!

6. Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy egy kis, pillangó alakú mirigy a nyak elülső részén, amely pajzsmirigyhormonokat termel. Ezek a hormonok sok mindent szabályoznak az anyagcserétől a testhőmérsékletig.
Egyes embereknél a pajzsmirigy nem termel elég pajzsmirigyhormont - ez az állapot az úgynevezett pajzsmirigy-alulműködés (hypothyreosis). Ha a pajzsmirigy alulműködik, lomhának és fáradtnak érezheted magad, mert a szervezet igényeivel nem képes lépést tartani a pajzsmirigy hormonszintje.
A pajzsmirigy-alulműködés kockázata nagyobb a nőknél, a 60 évnél idősebbeknél, pajzsmirigyműtéten vagy kezelésen átesetteknél, a nemrég szült nőknél, illetve az autoimmun betegségben szenvedőknél. Az alulműködést hormonpótló gyógyszerrel és életmódbeli változtatásokkal lehet kezelni.

A cikk forrása egy Runner's World US cikk volt.
Fotó: Freepik


 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT