/article_titleimages/cipomos1.jpg

Így tisztítsd ki a futócipőd!

A futáshoz a legfontosabb felszerelés a futócipő, ugye? De amellett, hogy futsz benne, figyelj arra is, hogy tisztán tartsd és ápold, hogy jobban bírja a kilométereket.

www.futnimentem.hu >> futócuccok 2019-03-29

A futóruháidat minden használat után kimosod, de nem gondolsz arra, hogy néha a futócipődet is kipucold? Pedig néha nem árt kitakarítani, hiszen egy tiszta, illatos, sármentes futócipőben futni sokkal komfortosabb, mint egy koszosban. És a higiénia miatt is fontos, hogy időnként kitisztítsd a cipőd.

Ha aszfalton futsz, a cipőd valószínűleg poros, esetleg kissé vizes az esetleges eső miatt, de túl sok szennyeződés talán nem éri a lábbelit. Ám ha terepen edzel, akkor könnyen előfordul, hogy rárakódik a sár, poros lesz, és egyre csak gyűlik rajta a koszréteg.

Jó, ha tudod, hogy a futócipő megfelelő ápolása segít a cipő élettartamának meghosszabbításában. Azaz ha odafigyelsz arra, hogy tisztán tartsd a cipőt, azzal akár hónapokat is hozzáadhatsz a cipő „életkorához”, azaz ennyivel többet futhatsz benne.
A sarat viszont mindenképp távolítsd el a cipődről, mert a beletapad és megszárad a szövetben, ezzel pedig károsítja, törékennyé teheti a rugalmas, puha felső részt, ez pedig akár szakadásokhoz is vezethet.

Bár a legegyszerűbb módszernek az tűnik, hogy a futócipőt egyszerűen bevágod a mosógépbe és elindítasz egy mosást, de ezt inkább hagyd ki. Hogy miért? Mert a mosógép dobjában való ide-oda ütődés és a túl meleg víz könnyen károsíthatja a cipő ragasztásait és laminációit. Ezen kívül arra is gondolj, hogy a cipőből távozó sár és por akár a mosógépben is kárt tehet.

Hogyan mosd ki a futócipőd? Kádban vagy lavorban. Ha sáros, koszos a futócipőd, akkor mosd át bő folyó vízzel, esetleg egy kicsit dörzsölgesd meg ronggyal vagy kefével, de óvatosan! Ezután újságpapírral vagy papír sámfával (amit minden cipőben megtalálsz, amikor megveszed a boltban, nem érdemes kidobni) párnázd ki, hogy ne essen össze a felsőrész. Tartsd távol a közvetlen hőtől, úgy szárítsd meg, ne tedd a radiátorra, mert az erős hő is károsíthatja a cipő szövetét.Ha csak enyhén koszos a cipőd, és szeretnéd felfrissíteni a küllemét, akkor nedves ronggyal törölgesd le, vagy próbáld ki a spéci cipőtisztító habot, ami a cipőre fújva megköti a szennyeződéseket.
Figyelj arra, hogy edzések után szárítsd meg rendesen a cipő belsejét is, hiszen az izzadás a lábadat is érintheti, baktériumok kerülnek a cipőbe, bebüdösödhet, és a nedvesség hatására akár gombásodás is előfordulhat. Ha beleizzadtál a cipőbe, egyszerűen szabad levegőn szárítsd meg. De ha biztosra akarsz menni, akkor léteznek fertőtlenítő, szagtalanító készítmények is, amik segítenek a kellemetlen szagokat elűzni, és a kórokozókat is elpusztítják.

A futócipőd megérdemli, hogy tisztán tartsd, ezzel pedig hozzájárulsz ahhoz is, hogy minél tovább tudd használni.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT