/article_titleimages/faj1.jpg

Figyelj oda: ismerd jól a fájdalmad!

A sport néha nem könnyű, előfordul, hogy fájdalmas, kellemetlen, de nem mindegy, hogy mennyire az. Ha érted és ismered a saját tested jelzéseit, akkor jól tudod értelmezni a fájdalmat is.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-04-17

A fájdalom megértése mindenkinek fontos, fontos tudni, hogy, fájdalom és fájdalom között is van különbség, illetve azt is, hogy fájdalom esetén mit kell tenni. Sajnos sokan rosszul értelmezik a fájdalmat, és nem tudják értelmezni, miért lehet. Pedig ahhoz, hogy sokáig egészségesen, fejlődőképesen tudj futni, erősebb és kitartóbb lehess, meg kell tudnod különböztetni a fájdalmaidat egymástól, és tudni, milyen típusú fájdalom esetén mi a teendő, és mikor érdemes egészségügyi szakember segítségét kérni.
 

Fájdalom vs. fájdalom


Van, hogy a sportolás fáj, de nem mindegy, hogy hogyan. Teljesen normális, ha egy hosszú versenyen egy idő után azt érzed, hogy fájnak az izmaid. Fáj az is, ha érzed a talpadon keletkező vízhólyagot is, és még jobban fáj, amikor ez a vízhólyag kifakad. De ha nyilaló, éles fájdalmat érzel futás közben, ami rontja a mozgásod, mert nem tudod rendesen emelni tőle a lábad, ami gyulladásnak, húzódásnak, esetleg szakadásnak tűnik - azzal a fájdalommal fogalkozni kell!
 

A fájdalom és a sérülés nem ugyanazt jelentik


A fájdalom és sérülés szavakat gyakran egymás helyettesítésére használják a futók, pedig lényeges különbség van köztük. A fájdalom szubjektív tapasztalat („úgy érzem”), míg a sérülés objektív, mérhető, megfigyelhető dolog. Nem minden fájdalom jelent sérülést, de egy jelzés, hogy valami nem stimmel, és ha nem veszel róla tudomást, akár sérülés is lehet belőle.


A fájdalom érzékelése függ a pillanatnyi állapotodtól


A fájdalmat gyakran rosszabbnak érzed, ha stresszes, fáradt vagy. Ezért mielőtt elindulnál futni, célszerű ellenőrizni, mi okozhatja: kérdezd meg magadtól, hogy vagy. Lehet, hogy a rossz alvás, a munkahelyi feszültség, általános fáradtság, vagy betegség okozza azt, hogy érzékenyebb vagy és erősebbnek érzed a fájdalmat. Emiatt fontos, hogy reagálj, és az állapotodnak megfelelően módosítsd a futásod, hogy ne fokozódjon a fájdalom, vagy épp javuljon (pl. az edzéstől akár elmúlhat a fejfájás). Ilyenkor az alaposabb bemelegítés, a lazább, kényelmes futás, esetleg a pihenés segíthet, hogy a következő alkalomra jobban legyél.


Futhatok fájdalommal?


Ha tényleges sérülésed van (pl. csonthártyagyulladás, IT szalag gyulladás, talpi bőnye gyulladás, csak hogy párat említsek a tipikus futósérülések közül), akkor általában olyan fájdalmat okoz, ami nem teszi lehetővé a futást. És van, hogy elmúlik a fájdalom, ám a sérülés még mindig tart, csak nem érzed: még nem gyógyultál meg rendesen, a tünet megszűnt, de az ok még fennáll, és ha terheled a sérült területet, a fájdalom visszatérhet. Ilyenkor érdemes inkább megvárni a teljes gyógyulást.
Van olyan fájdalom, ami nem vezet sérüléshez, egyszer kicsit fáj, aztán megszűnik, vagy mozgás közben érzel valamit, de abbamarad – ezekkel igazából nincs gond, ha nem lesz rosszabb, erősebb a fájdalom, nem érezed, hogy kellemetlen, nem akadályoz a mozgásban, akkor lehet vele futni, csak figyelj oda rá.  
Folyamatos és ismétlődő fájdalom esetén viszont inkább ne erőltesd a futást, kérj segítséget szakembertől: gyógytornász, sportorvos segíthet felderíteni a fájdalom okát, eredetét, hozzájárulhat, hogy megszabadulj tőle. Nem éri meg halogatni, húzni, hogy majd jobb lesz, ha gond van, magától nem fog megoldódni, nem biztos, hogy egyedül meg tudod magad gyógyítani, ha nem tudod, mi a probléma. Mielőbb kérsz segítséget és megpróbálod megoldani a problémát, annál hamarabb visszatérhetsz a futáshoz.
 

Mikor kezdhetsz újra futni?


A sérüléstől és a gyógyulás folyamatától függően fokozatosan érdemes újrakezdeni a futást. Elég frusztráló lehet, hogy nem vagy képes rögtön arra a teljesítményre, mint a sérülés előtt, de fontos, hogy törekedj a fokozatosságra, hogy a sérülés ne újuljon ki. Hagyd a szervezeted alkalmazkodni: a terhelés és a pihenés ideális kombinációja segít a fejlődésben. Ha ezeket okosan adagolod az aktuális állapotodnak megfelelően, nem fogsz újra megsérülni, és vissza tudsz térni a korábbi edzéseidhez.
 

Mi van akkor, ha a fájdalom továbbra is fennáll?


A tartós és krónikus fájdalom nehéz, összetett téma. Sokan úgy vélik, hogy a folyamatos fájdalom a sérülés jele, de ez nem teljesen igaz. Ha a fájdalom folyton fennáll, azt jelenti, hogy a szervezet folyamatos védelmi állapotban van a gyógyulási folyamat ellenére – a fájdalom mindig jelez valamit, amire érdemes megoldás keresni, hogy meg tudd tenni a szükséges változtatásokat: ebben segíthet egy szakértő orvos.
Érdemes követni a szakemberek által előírt programot, például gyógytornát, mobilizációt, végezd a javasolt helyettesítő edzéseket, hogy a mielőbb meggyógyulhass és újra teljes erőbedobással sportolhatsz.

A fájdalom típusait jó megismerni, felismerni. Nem érdemes elbagatellizálni, és megszokni sem kell, érdemes mindig megkeresni az okát, mert fájdalom nélkül élmény igazán a sportolás.

Fotó: Pexels, Picjumbo
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT