/article_titleimages/motiv1 (1).jpg

Maradj motivált a futásban!

A hideg, szürke téli napokon még a legelszántabb futónak is vannak nehéz pillanatai, amikor semmi kedve megmozdulni, pláne kimenni a mínuszokba és lenyomni az edzést. De az ilyen pillanatokon is túl lehet lendülni!

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2020-01-09

Ha egy-két futás kimarad, és helyette pihensz, nem dől össze a világ, de ha sorra hagyod ki az edzéseket és teljesen begubózol, annak nem lesz jó vége – főleg a tavaszi versenyeidet illetően. Ahelyett, hogy teljesen elhagynád magad, és passzolnád a futóedzéseidet, próbáld meg hasznosítani a következő motivációs trükkök valamelyikét, hátha segít kicsit összekapni magad.
 

Fuss reggel


Ha már a nap elején letudod a futásodat, kisebb az esélye, hogy délután kihagyod. Ráadásul így már reggel hozzájutsz a napi endorfin-adagodhoz, ez pedig segíthet abban, hogy az egész napot jobb hangulatban és motiváltabban töltsd. Ha nem is szoksz át teljesen a reggeli futásra, de egyszer-kétszer próbáld ki, érdemes!
 

Tervezd meg előre


Ha előre kikészíted a futócuccokat, amiket felveszel, ha megbeszélsz egy közös futást egy baráttal, akkor kisebb az esélye, hogy kimarad az edzés. Gondolkodj előre, ez sokat segít.


Iktass be erősítő edzéseket
 

Az erősebb izomzat segít a futóteljesítmény javításában, csökkenti a sérülések kockázatát, és egyúttal az erősítő edzések változatosságot biztosítanak számodra a sport-rutinodban. Heti kétszer 30 perc saját testsúlyos vagy súlyzós erősítő edzés garantáltan segít majd minden szempontból, próbáld ki!
 

Legyenek változatosak a futásaid


Akár edzésterv szerint készülsz, akár magadnak állítod össze, hogy mikor mennyit futsz, könnyedén változatossá tudod tenni az edzéseidet. Nem kell mindig ugyanazon az útvonalon futni, fedezz fel új területeket. Ha sokat futsz aszfalton, akkor irány a terep, ha terepes vagy, akkor merészkedj egy kicsit aszfaltra. Ha belefásultál a lassabb, monoton futásokba, akkor dobd fel egy kis fartlekkel, intervall szakaszokkal, próbáld ki a dombfutást. Ha egyedül szoktál futni, keress társaságot, ha pedig mindig csapatban futsz, próbáld ki, milyen, amikor egyedül gyűjtöd a kilométereket!


 

Figyelj jobban a bemelegítésre és a regenerálódásra


Télen sokkal fokozottabban érdemes figyelni a futás előtti és utáni rutinra, nem éri meg elbliccelni őket, még akkor sem, ha úgy érzed, ezzel gyorsítod az edzés folyamatát, és hamarabb túl leszel rajta, ha kihagyod a bemelegítést és a nyújtást, hengerezést. A bemelegítés ráhangol az edzésre testben és lélekben egyaránt, szánd rá az időt. Télen az izmok nehezebben kapcsolnak üzemi hőfokra, a hideg, merev izmok pedig sérülékenyebbek – ne kockáztass sérülést! Futás után pedig figyelj a regenerációt segítő nyújtásra és hengerezésre, megéri!
 

Étkezz változatosan és vitamindúsan


Figyelj oda a táplálkozásodra, a kiegyensúlyozott, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag fogásokat részesítsd előnyben. Télen a zsírosabb, nehezebb, szénhidrátdúsabb ételekre vágyunk, és néha bele is fér egy pizza vagy hamburger, de jobban jársz, ha nem ezekből állítod össze a napi étkezésed. Ha egészségesen eszel, a szervezeted és a hangulatod is meghálálja majd!
 

Aludj eleget


Ha úgy érzed, mindenféle aktivitást mellőzve bekuckóznál és téli álmot aludnál, akkor az nem véletlen. A szervezet reagál az évszakokra és az időjárásra is, és a természetes ritmusnak megfelelően ilyenkor több pihenésre vágyik. Add meg neki, amire vágyik, és igyekezz eleget aludni! Ne éjszakázz, feküdj le időben, hogy a 7-8 óra mindenképpen meglegyen – így a kedved is jobb lesz majd, jobban érzed magad, és az edzéseidre is jó hatással lesz, ha nem hulla fáradtan mész ki futni.

Fotó: Freepik


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT