/article_titleimages/hiba1.jpg

Ne kövesd el ezeket a hibákat, ha futsz

Ha fejlődni szeretnél a futásban, ha jobb állóképességet szeretnél elérni, hosszabb távra törekedsz, akkor érdemes néhány dologra odafigyelned.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-03-13

1. hiba: Kizárólag közepes tempóval futsz


Minden edzéseden ugyanazzal a könnyű, jóleső tempóval haladsz, mert ez esik jól, és nem is szeretnél több energiát beletenni az edzésbe? Nem jó döntés! Legyenek laza futásaid, de melléjük iktass be tempósabb, iramjátékos futásokat is, valamint jó, ha megpróbálsz a távon is növelni. A változatos edzésekkel könnyebben tudsz fejlődni, és élvezetesebbé teszik a futást.


2. Nem akarsz gyorsan futni


A gyors itt a saját magadhoz képest viszonyított gyors tempót jelenti. Bár eleinte nem könnyű rákapcsolni és nem a megszokott, kényelmes tempódat futni, de érdemes, mert a saját fejlődésedet segíted elő vele. Heti egyszer érdemes egy komfortzónán kívüli, tempósabb futást beiktatni, hogy szoktasd az izmaidat a tejsav-felhalmozódáshoz, ezzel együtt fejleszd őket. Az iramjátékos futás, sprint, esetleg résztávos futás segít, hogy erősödj.

3. Nincs semmilyen rendszer az edzéseidben


Egy héten csak egyszer futsz, mert nem érsz rá többször, aztán mikor van időd futni, meg sem állsz egy félmaraton alatt? Minden nap kimész futni, mert annyira fejlődni akarsz, és nem adsz magadnak soha pihenőt? Az össze-vissza edzés helyett próbálj meg valamilyen rendszert kitalálni a futásaidnak, legyenek fix edzésnapjaid, amikhez igazodsz. Ez segít a fejlődésedben is, hiszen a rendszeres edzéseknek köszönhetően jobban követhető az edzettségi állapot változása.
 

4. Nem törődsz azzal, hogy megelőzd a sérüléseket


Minden futó megsérül a „pályafutása” során legalább egyszer – aki pedig nem figyel oda magára, a regenerációjára, az akár többször is. Nemcsak akkor kell a sérüléssel foglalkozni, amikor már bekövetkezett, hanem azelőtt is, hogy megelőzhető legyen. Néhány egyszerű szabály segítségével máris tettél azért, hogy ne sérülj le. Ne feszegesd a határaidat minden edzésen, nem kell ezerrel nyomni mindig. Figyeld a tested jelzéseit, ha fáj valami, akkor foglalkozz vele, ne hajtsd túl magad. Ne feledkezz meg a rendszeres nyújtásról, ne hagyd ki a szénhidrát- és fehérjebevitelt edzés után. Aludj eleget, hogy a tested regenerálódni tudjon. Végezz erősítő edzéseket is, hogy stabilabb és erősebb izmaid legyenek. Igyál elegendő folyadékot, hogy elkerüld a sportteljesítményt rontó dehidratációt.

Fotó: Pexels


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT