/article_titleimages/hoseg1.jpg

Több kalóriát égetsz, ha melegben futsz?

Mire számíthatsz az anyagcseréd működésében, ha nyári melegben edzel? Valóban emelkedik az alapanyagcsere a hőség miatt?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-07-09

Szeretjük a nyarat, de a hőség még a legedzettebbeket is meg tudja gyötörni. De ilyenkor lehet edzeni az őszi szezonra, jönnek a félmaratonok, maratonok, úgyhogy akinek van nevezése, az gyűri az edzéseket, még ha néha nehezen is jönnek össze a kilométerek.

De mi történik a testeddel, amikor melegben futsz? Valóban több kalóriát égetsz el?

A válasz az igen bosszantó valószínűleg: vagyis valószínűleg fokozódik az alapanyagcsere, vagyis az az energiamennyiség, amelyet a szervezet nyugalmi állapotban, a puszta létezéshez, életben maradáshoz, a szervek működtetéséhez, a sejtek fenntartásához felhasznál.

Az alapanyagcsere mindenkinél más, függ az aktivitástól, a nemtől, az életkortól, de befolyásolja az időjárás és az éghajlat is. Vizsgálatok szerint a melegebb időjárás az alapanyagcsere sebességének enyhe növekedését okozhatja, azaz a test gyorsabban égeti a kalóriákat. Ez azért van, mert a test a megszokottnál keményebben dolgozik azon, hogy a szervezet számára egészséges testhőmérsékletet fenntartsa, azaz a melegben hűti magát. De arról nincsenek információk, hogy ez a folyamat hány kalóriát éget el.Ezen kívül az is előfordulhat, hogy az anyagcsere-gyorsulás csak átmeneti: a meleghez való alkalmazkodás és hozzászokás után a szervezet nem dolgozik annyira intenzíven a hűtésen, így nem éget el annyi kalóriát sem.
Szóval a nyári edzéseket nem az extra kalóriaégetés miatt érdemes csinálni, hanem azért, hogy erősebb, edzettebb lehess. A nehezebb külső körülményekhez való alkalmazkodás növeli a kitartást – és ha végigcsinálod a nyári felkészülést, akkor biztosan sikerrel teljesíted majd az őszi célversenyed (ha pedig a melegre hivatkozva kihagyod az edzéseket, akkor ennek igencsak lecsökken az esélye).

A melegben való edzés szabályait mindenképpen tartsd be. Tudd, hogy ilyenkor a pulzusod magasabb lehet, a tempód lassul, nem biztos, hogy képes leszel olyan teljesítményt leadni, mint tavasszal vagy ősszel – de ezek ne keserítsenek el.

Figyelj oda a megfelelő hidratálásra és a tested hűtésére, viselj megfelelő, lélegző, világos színű ruházatot, és az edzéseket időzítsd a „hűvösebb” (reggeli vagy esti) órákra, ne a legnagyobb melegben menj ki futni. Ha ezekkel tisztában vagy és figyelsz rájuk, minőségi edzésmunkát tudsz majd végezni, és fejlődni fogsz a futásban.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT