/article_titleimages/korom1.jpg

Előzd meg a körömgombát

Sajnos a futók körmei nem mindig tökéletesek, belilulnak, hólyag lesz alattuk, leesnek. És az is előfordulhat, hogy gombásak lesznek – ez viszont nem magától a futástól lesz, hanem attól, ha elhanyagolod a körmeid megfelelő ápolását.

www.futnimentem.hu >> regeneráció 2019-06-13

Jobban jársz, ha odafigyelsz, és megelőzöd ezt a gyakran fájdalmas, kellemetlen, és nem túl gusztusos problémát.

A lábad mindennek az alapja, ha a futásról van szó – de nemcsak az fontos, hogy megfelelő futócipőd és futózoknid legyen, hanem az is, hogy a zokniba és cipőbe bújtatott lábaidat megfelelően ápold. Igen, a vízhólyagok, kidörzsölődések, bőrkeményedések, fekete körmök, körömhiányok gyakoriak, de talán ezeknél is rosszabb, ha a higiéniát elhanyagolod, és körömgombát gyűjtesz be. Ezt ugyanis nem olyan egyszerű helyrehozni, mint egy hólyagot, és hiába van meg a körmöd, rondább és veszélyesebb, mintha leesett volna.
 

Mi az a körömgomba?


A körömgomba a körömlemez gombás fertőzése, amely akár tartós károsodást is okozhat a köröm számára, ha nem foglalkozol vele. Leggyakrabban a lábujjak közti gombásodás kórokozói fertőzik meg a körömlemezt, ami fénytelenné válik, fehéres-sárgás színe lesz, megvastagszik, töredezik. A fertőzés általában egy körmön kezdődik, majd kezeletlenség miatt átterjedhet a többi körömre is.

Ha a körömgomba korai jeleit észleled, érdemes mielőbb bőrgyógyászhoz fordulnod, hogy mielőbb kezelni lehessen. A kezelés történhet a köröm gombásodás elleni készítménnyel való kenésével, de akár vényköteles gyógyszerrel is. Nem érdemes halogatni a kezelést, hogy megelőzd a továbbterjedést, vagy a köröm teljes elvesztését.
 

Ha még nem volt körömgombád, ne is legyen!


Fogadd meg a következő tippeket, hogy a lábaid egészségesek maradhassanak, és ne szedj össze kellemetlen körömgombát.
 

Tartsd tisztán és szárazon a lábad


Futás után szárítsd meg alaposan a cipődet, főleg, ha vizes lett, vagy nagyon beleizzadtál. A talpbetétet is vedd ki, és hagyd alaposan megszáradni, mielőtt újra használnád a cipőt. A nedves környezet kiváló táptalaja a baktériumoknak és gombáknak. Ha biztosra akarsz menni, kaphatók fertőtlenítő spray-k, melyeket a cipőbe fújva használhatsz, és segítenek a kórokozók kiirtásában.
 

Gyakran válts zoknit


A lábakon több mint 125 ezer verejtékmirigy van, és ezek működnek is: nem véletlenül izzad a lábunk, ezért lesz nedves a zokni és a cipő. Mint tudjuk, a gombák és kórokozók pedig nagyon szeretik a nedves környezetet. Válassz lélegző anyagból készült, izzadságelvezető zoknit, amiben nem fogsz tocsogni az izzadságban. És minden futás után mosd ki a zoknidat, a következő futásra pedig vegyél fel egy teljesen tisztát.


Válassz megfelelő méretű és szélességű cipőt


Ha nem jó a futócipőd mérete, akkor a körmeid és a lábujjaid könnyen sérülhetnek, a sérült felület pedig könnyen fertőzést szenvedhet. Így nem elég, hogy fekete lesz a körmöd, a csúnya küllem mellé még akár a kellemetlen körömgomba is társulhat.


Ápold a körmeidet


Vágd rövidre és egyenesre a lábujjkörmeidet, a szélüket pedig reszeld simára, ezzel is segítesz a sérüléseket elkerülni. Legyen saját körömápoló készleted, ollód, reszelőt, hogy elkerüld a potenciális fertőzéseket – vagy ha közös készletet használsz valakivel, akkor mindig fertőtlenítsd, mielőtt nekifogsz a pedikűrözésnek. Ha úgy érzed, egyedül nem boldogulsz a körmeiddel, akkor irány a pedikűrös.
 

Vigyázz a lábaidra


Próbáld meg elkerülni a mezítlábazást a nyilvános zuhanyzókban, az edzőtermek és uszodák közös területein és az öltözőkben. Mindig viselj papucsot, így véded a lábaidat és a körmeidet az esetleges fertőzésektől. A körömgomba ugyanis fertőző, könnyen terjed emberről emberre, akár családon belül is, illetve egyik körömről átvihető a másikra. Összeszedni könnyű, kiirtani viszont sokkal nehezebb, jobban jársz, ha megelőzöd.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT