/article_titleimages/fv1.jpg

5 dolog, ami ne tegyél egy verseny napján

Nem lehet elégszer elmondani, hangsúlyozni, hogy mit ne csinálj egy számodra fontos futóverseny napján. Jöjjön 5 fontos dolog, amit jó, ha nem felejtesz el.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-07-16

1. Ne próbálj ki új ételt


Kerüld el a gyomor- és emésztési bajokat úgy, hogy csak olyan élelmiszert és folyadékot fogyasztasz a verseny napján, amit már korábban próbáltál és nem okozott gondot. A verseny előtti napon, a verseny reggelén, és a futás alatt is csak olyasmit egyél-igyál, amiről tudod, hogy jó a testednek, és nem okoz kellemetlen meglepetést.
 

2. Ne viselj semmi újat


Ne a versenyen teszteld a vadiúj futócipődet, és az új ruhadarabokat is próbáld ki legalább egy futás erejéig – sosem lehet tudni, hol tör, dörzsöl, szúr valamelyik. Persze nem törvényszerű, hogy az új cucc bármilyen gondot okozhat, de azért érdemes kipróbált ruhadarabokat viselni.
 

3. Ne állj rossz helyre a rajtnál


Nem véletlenül kell megadni a nevezésnél a várható idődet vagy a tempódat, így kerülsz a hozzád hasonló futó közé, nem pedig a nálad sokkal gyorsabbak vagy lassabbak közé. Állj a neked megfelelő zónába, így nem akadályozol senkit, és téged sem akadályoznak mások az ideális haladásban.


 

4. Ne fusd el az elejét


A tömeg megindul, döbörög a zene, tombol az adrenalin mindenkiben – emiatt nagyon könnyű sokkal gyorsabb tempóban kezdeni a versenyt, mint amilyen számodra optimális lenne. Ha a megszokottnál gyorsabban lősz ki a rajtból, és nyomod, ahogy csak bírod, hamar fejre fogsz állni, és onnantól szenvedős és fájdalmas lehet a versenyed. Jobban jársz, ha az előre megtervezett tempóban kezdesz, és tudatosan figyelsz rá, hogy ne rohand el a kezdést – a végén így biztosan lesz erőd hajrázni.
 

5. Ne add fel!


Keményen készültél a versenyre, tegyél meg mindent azért, hogy be is érj a célba. Előfordulhatnak nehézségek, lehet, hogy nem úgy megy a futás, ahogyan azt elképzelted, de tegyél meg minden tőled telhetőt azért, hogy a körülményekhez képes a lehető legjobb versenyt futhasd, és ki tudd hozni magadból az adott napon a maximumot. Ha ezt megtetted, az siker! Mindig gondolj arra, hogy menyit készültél, és meg tudod csinálni!
(Sérülés, rosszullét, egészségügyi problémák esetén ez a pont nem érvényes – az egészség az első!)

Fotó: Pexels
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT