/article_titleimages/verseny1 (1).jpg

5 „legális” ok, hogy visszalépj egy versenytől

A futók szeretnek versenyre járni, hiszen amellett, hogy remek közösségi élmény, kipróbálhatják és tesztelhetik magukat, milyen teljesítményre képesek. De van néhány olyan helyzet, amikor, bármennyire is vágysz a versenyre, jobb a visszalépés mellett dönteni.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-07-11

Aki fut, elég sok időt tölt ezzel a hobbival, fizikailag és mentálisan is készül a megmérettetésekre, és nem akarja feladni a céljait. Pedig van, amikor jobb meghozni a döntést előbb, és kihagyni a vágyott versenyt, mint utólag belátni, hogy hiba volt az indulás. Egy ilyen döntés nem feladás vagy kudarc, maximum halasztás – a verseny megvár, még ha az adott helyzetben nem ezt érzed.
 

Nem edzettél eleget


Tiszteld a távolságot, és ha nem futottál eleget a maraton előtt, akkor nem érdemes nekivágnod. Ha csak 5-10 kilométeres edzéseid voltak, akkor nem a legjobb ötlet a 42-nek nekimenni, mert fájni fog, rossz élmény lesz, utálni fogod az egészet. Pedig a sikerélményért mész oda, ehhez pedig érdemes edzeni. A maraton még akkor is fájhat, ha rendesen felkészültél, a 42 kilométer nem viccel. Készülj fel rendesen, hogy elégedett lehess a teljesítményeddel.
 

Sérülés vagy betegség miatt


Nagyon szuper dolog a futás, de az egészséged legyen az első. Ha a felkészülés során összeszedtél valamilyen sérülést, ami nem javul, vagy épp romlik, akkor ahelyett, hogy továbbra is edzel és fájdalommal küzdesz, inkább pihenj, és kérd szakember segítségét, hogy mielőbb ki tudd heverni a sérülést, és ne legyen súlyosabb. Ha sérülten indulsz el, lehet, hogy sikerül a verseny, de nagyobb az esélye, hogy nem – ez pedig talán nagyobb kudarc, mintha el sem indultál volna. Ugyanez igaz a betegségre: gyógyulj meg, és majd utána versenyzel.


Nem illeszkedik a hosszú távú célodhoz


Érdemes felkészülési versenyeket beillesztened az edzésprogramba, de csak olyanokat, amik a célod elérését szolgálják. Ha maratonra készülsz, akkor a 10 kilométeres és félmaratoni versenyek jók lehetnek, de a célverseny előtti héten már ne akarj terepen 30-at futni csak azért, hogy versenyen legyél.


Nem akarsz „extrém” időben futni


A túl hideg és a túl meleg is sokat kivesz az emberből. Nem érdemes ilyen körülmények között gyengítened magad, ha úgy érzed, hogy nincs kedved 35 fokban versenyezni, akkor ne tedd. Ha mégis elindulsz, akkor nagyon figyelj oda magadra.


Túlzsúfolt a versenynaptárad


Szinte minden futó túlesik az elején a „minden hétvégén verseny” szindrómán. Persze nagyon jó dolog versenyre menni és közösségben lenni, de ez egy idő után megbosszulhatja magát. Ha mindig a maximumra törekszel, márpedig a versenyeken általában ez jellemző a futókra, hamar fásulttá, kiégetté válhatsz, rosszabb esetben pedig meg is sérülhetsz. Nem kell minden hétvégén versenyezni, nyugodtan adj magadnak versenymentességet, sokkal jobban fogod élvezni így azokat, amiken aztán részt veszel, és a túlterhelést is elkerülheted.


 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT