/article_titleimages/utal1.jpg

Mi van akkor, ha utálsz futni?

Nem szeretsz futni? Ne aggódj, nem vagy egyedül. A legtöbb futó nem eredendően szeret futni, szinte mindenkinek volt olyan időszaka, amikor igazából gyűlölte ezt a sportot. És még akkor is előfordulhatnak rossz gondolatok, amikor valaki már rendszeresen fut.

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-06-05

A futásnak számtalan jótékony hatása van, de ez nem mindig elegendő ahhoz, hogy valaki szeressen futni. Persze senki nem kényszerít arra, hogy fuss, de ha mégis próbálkozol vele, és szeretnéd megkedvelni ezt a sportot, akkor a következő néhány tanács segíthet benne.
 

1. Fogalmazd meg, miért nem szereted


Gondold végig, hogy mi az, amit nem szeretsz a futásban. Unatkozol közben? Hamar elfáradsz? Nem tudsz rendesen levegőt venni? Kényelmetlen a futócipőd? Ha megtalálod a konkrét okot, lehet, hogy könnyebb lesz átfordítanod a futás iránti érzéseidet.
 

2. Győzd le az unalmat


A futás lehet unalmas, hiszen csak rakod a lábaidat egymás után, és közben igazából nem történik semmi. Ha hajlamos vagy unatkozni futás közben, akkor próbáld meg feldobni valahogy az edzéseidet. Segíthet benne, ha valamilyen feladatos edzést végzel, hallgathatsz zenét, hangoskönyvet, podcastot, de kereshetsz magadnak futótársat is, akivel beszélgetve jobban telik az idő.

3. Lélegezz jól


Sok futó azért nem szereti a futást, mert nem tud közben jól levegőt venni. Ahhoz, hogy jól tudj futni, elegendő oxigénre van szükség, ehhez pedig jól kell tudni lélegezni. Próbálj meg lassabban, mélyebben lélegezni, az orrodon és a szádon keresztül szívd be, majd fújd ki a levegőt. A lépéseid üteméhez igazítva a légzést könnyebb lesz a dolgod.

4. Törekedj a fokozatosságra


Ne akarj azonnal gyorsan és sokat futni! Ha félőrült módjára sprintelsz anélkül, hogy kellően edzett lennél, akkor persze, hogy rosszul fog esni a futás, és utálni fogod. Haladj lépésről lépésre, fokozatosan növeld a megtett távot és a futással töltött időt, így a szervezeted könnyebben alkalmazkodik majd, fejlődik, és élvezetesebbek lesznek a megtett kilométerek is. A tempóválasztáshoz használd a beszélgető tesztet: kocogj olyan tempóban, ami mellett teljes mondatokban tudsz beszélni, és nem akarsz közben megfulladni, levegő után kapkodni. Az ilyen könnyű futótempó segíthet a fejlődésben, később pedig fókuszálhatsz a sebességed növelésére is, miután kellő kitartást és állóképességet gyűjtöttél.


5. Erősödj meg


Ha a tested nincs hozzászokva a mozgáshoz, és az izmaid nem elég erősek, akkor lehet, hogy a futás sem lesz annyira élvezetes mozgásforma számodra. Hasznos lehet, ha a futás mellé kipróbálod az erősítő edzéseket is, és megerősíted a láb- és farizmaidat, foglalkozol a törzsizmaiddal is. Ezek mint hozzájárulnak ahhoz, hogy a futás könnyebben menjen, valamint sérülésmentesen tudj mozogni.


6. Legyen önbizalmad


Ha azért nem szeretsz futni, mert úgy érzed, hogy túl lassú, túl kövér, túl sovány, túl ügyetlen, túl öreg, túl … akármilyen vagy, akkor itt az ideje egy kicsit több önbizalomnak. Ha szeretnél futni, de valami miatt nem mersz, akkor felejtsd el ezeket a kifogásokat. Ne gondolkozz azon, hogy mások esetleg mit gondolnak rólad – mert valószínűleg semmi olyat, amit te gondolsz magadról – , inkább gondolj arra, hogy teszel az egészségedért, erőnlétedért, állóképességedért, és azért, hogy a mozgás segítségével jobban érezd magad a bőrödben. Ez pedig sokkal többet számít annál, minthogy mások miatt ne menj futni.


7. Ünnepeld meg a fejlődést


A fejlődés motiváló lehet, és további fejlődésre ösztönöz. Ha annak ellenére, hogy nem igazán szeretsz futni, mégis rászánod az időt és energiát, akkor segíthet a megszeretésben és a jobb befogadásban, ha a mérföldköveidről megemlékezel, például megjutalmazod magad egy új cipővel, vagy egy jó masszázzsal az adott cél elérése után. A siker és az ajándék együtt nagyon jó ösztönző.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT