/article_titleimages/napszak1.jpg

Reggel, délben, este? Mikor a legjobb futni?

Van, amikor lazán, könnyedén futsz, és van, amikor nehézkesen, szenvedősen megy minden méter. Vajon a teljesítménynek köze van ahhoz, hogy melyik napszakban futsz?

www.futnimentem.hu >> edzés/terv 2019-08-02

1.  Futás reggel
 

Előnyei:


A reggeli futás a tökéletes mód a napindításra, beindíthatod vele az anyagcserét, fokozhatod a kalóriaégetést a nap hátralévő részében.
Ezen kívül reggelente a levegő is frissebb, mint a nap hátralévő részében, így a tested ekkor több oxigénhez juthat mozgás közben.
Aki reggelente fut, úgy érzi, energikusabb és lendületesebb egész nap az edzésnek köszönhetően.
 

Hátrányai:


Lehet, hogy nehezebbnek érzed a reggeli futást, mert ilyenkor az izmok és az ízületek még merevebbek, feszesebbek, rugalmatlanok, így futás közben még nem az igazi az izomkoordináció. Emiatt érdemes reggelente alaposabban és dinamikusabban bemelegíteni, hogy futás közben az izmok már jobban működjenek.

A test reggelente kevésbé hidratált, hiszen éjjel nem fogyasztasz folyadékot – emiatt érdemes a reggeli futás előtt gondoskodni a folyadékbevitelről.

Ami fontos, hogy reggelente az erős intervall vagy résztáv edzéseket érdemes kerülni, mert a test ekkor még nem áll készen arra, hogy jól kezelje az intenzív edzés okozta stresszt, és erős teljesítményt tudjon nyújtani. A sérülés vagy túlterhelés kockázata ebben az időszakban igen magas (ugyanígy igaz ez a késő esti, fáradtan végzett futásra is).


 

2. Futás délben
 

Előnyei:


A test ilyenkor van a legjobb állapotban arra, hogy intenzív, erős, megterhelő edzésmunkát tudjon hatékonyan végezni. Ilyenkor általában képes vagy kihozni magadból a maximumot, mert az energiaraktáraid jól fel vannak töltve (jobban, mint reggel), de még nem fáradtál el a napi tevékenységektől.
A tempóedzésekhez ez a legjobb időszak.

Hátrányai:


Nagyon kevés hobbifutó tudja megoldani, hogy ebédidőben fusson.
Ha ebéd után közvetlenül futsz, az nagyon megterhelő lehet, hiszen a test ilyenkor az emésztéssel van elfoglalva. Ha délben futnál, jobb megvárni az ebéddel az edzés utáni időszakot, de futás előtt kb. 30 perccel azért egyél valami energiadús ételt, ami könnyen emészthető és nem okoz problémát.


 

3. Futás este
 

Előnyei:


Az esti futás jó módszer a kikapcsolódásra, stresszlevezetésre. Egy hektikus munkanap végén a könnyű futás segít kiereszteni a gőzt.
A test ilyenkor még „teljesítménymódban” van, az izmok és az idegek aktívak, emiatt nem kell annyira erősen bemelegíteni, mint reggel.
Az esti futás segít fokozni az éjszakai zsírégetést.
 

Hátrányai:


Az esti futás megnehezítheti az elalvást. Ha túl intenzíven edzel, a tested újra felpörög, és bár a stresszt levezetted a futással, és lelkileg megnyugszol, a tested készenléti állapotba kerül, és nem fog rendesen pihenni.

Mindenki akkor fut, amikor ideje és teendői engedik, és időt tud szakítani a mozgásra. De ha azt is szeretnéd figyelembe venni, hogy a tested mikor hogyan működik, és mire alkalmas igazán, akkor gondolj a napszakok adta előnyökre is.

Ha általánosan össze kellene foglalni, akkor:
- a déli futás a legjobb az intenzív edzésekhez, amik a teljesítménynövelést segítik
- az esti időszak az általános és regeneráló futásokra a legalkalmasabb
- a teljesítény fenntartásához és az általános edzettséghez pedig mindegy, hogy mikor futsz.

Alapvetően az a legjobb időpont a futáshoz, amikor ki tudsz menni, ezt pedig befolyásolja az életritmusod, a család, a munka, az étkezési szokások, az alvási szokások. Tapasztald meg, hogy a te szervezeted mikor hogyan teljesít, és próbáld meg a számodra legjobb időpontban végezni az edzéseidet.


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT