/article_titleimages/ultras1 (1).jpg

Mire van szükséged egy jó ultrához?

Az ultrafutáshoz amellett, hogy testileg és lelkileg is alaposan felkészülsz, szükség van néhány felszerelésre is, amelyek fontosak a sikeres versenyteljesítéshez, és az edzésekhez egyaránt.

www.futnimentem.hu >> ultra 2019-08-22

Jó futócipő


A futócipő minden futónak fontos, az ultrásoknak pláne, hiszen sokkal hosszabb ideig viselik a lábukon. A cipő legyen 1, vagy akár 2 számmal nagyobb, hiszen futás közben a láb megduzzad, egy szűkebb, szorosabb cipő pedig könnyebben kidörzsölheti.
Minél kényelmesebb a cipő, annál jobb. Sokan esküsznek a puha, nagy csillapítású cipőkre, amikben még 100 kilométer után is kényelmes a talajfogás.
 

Jó zokni


A jó cipőbe nem árt egy kényelmes, a lábra tökéletesen illeszkedő, varrás nélküli zokni, ami nem dörzsöl és nem okoz vízhólyagot, vagy legalábbis a lehető legtovább kibírod benne a futást anélkül, hogy szétszedné a lábad.


Frissítő, és valami, amiben viszed


A frissítés az ultrafutás alapja, hiszen folyamatosan adagolni kell a táplálékot, elsősorban a szénhidrátot, hogy a testednek legyen üzemanyaga a továbbhaladáshoz. A frissítést meg lehet oldani a versenyek központi frissítőasztalairól is, de az ultrások többsége szeret a saját bevált frissítőivel futni, és nem kizárólag a frissítőállomásokon, hanem esetleg azok között is eszik-iszik. Ehhez jó, ha van valami, amiben lehet vinni a frissítőt: hátizsák, mellény, öv, amibe bele tudod tenni a kulacsod és az ennivalóidat.
Érdemes kipróbálni edzéseken, hogy milyen frissítő, gél, izoital, szelet, egyéb táplálék a legjobb számodra, ami elegendő energiát biztosít, és nem okoz semmilyen gyomor- vagy emésztőrendszeri panaszt. És azt is fontos tesztelni, amibe pakolsz, hogy melyik megoldás a kényelmes.
 

Kényelmes, bevált ruházat


Óriási a választék a futócuccokból. Van, akinek elég egy sima póló és nadrág, mások kompressziós szárat, nadrágot viselnek, sapkát, fejpántot, karmelegítőt. Igazából mindegy, mit veszel fel, a lényeg, hogy számodra kényelmes legyen, jól tudj benne mozogni, ne zavarjon a ruházatod a mozgásban, ne dörzsöljön ki. Teszteld, neked mi a legjobb, miben futsz legszívesebben.


„Védőfelszerelés”


Ha hosszabb ultrára indulsz, főleg ha terepen mész, fontos, hogy legyen nálad valamilyen védelem az időjárás viszontagságaival szemben, például egy vízálló dzseki. Ha van kísérőd a versenyen, akkor több a lehetőséged rá, hogy melegebb ruhákat pakolj, és felvedd, amikor szükség van rá, de ha egyedül futsz, akkor pláne fontos, hogy legyen nálad valami védelem. Sok versenyen a kötelező felszerelés része a dzseki és az életmentő fólia, amit magaddal kell vinni, nem véletlenül!
 

GPS-es óra


Egyrészt pontosan tudod vele mérni a megtett távot, másrészt pedig hatékonyan segít a navigációban az óra, amire feltöltöd az útvonalat – főleg, ha terepen futsz.
 

Bot


Terepultrákon jól jöhet egy pár bot, ami segíthet a meredek emelkedők leküzdésében. Fontos, hogy gyakorold a botozást, hogy ne egy felesleges súly legyen a kezedben a bot, amit cipelsz, hanem valóban hatékony segítség legyen a haladásban.


Amit ne hagyj otthon:


- a telefonod, hogy elérhető legyél
- wc-papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő: mert sosem lehet tudni, mikor lesz rá szükséged.

Ha ultraversenyre készülsz, már a felkészülés során gyakorolj a felszerelésedben, teszteld a ruhadarabokat és a cipőt, próbálgasd a frissítést, tapasztald ki, hogy mi a számodra legjobb, hogy a versenyen ne a cuccaid akadályozzanak a jó versenyzésben.

Fotó: Ultimate Direction
 


FUTNI MENTEM

IMPRESSZUM SZERZŐI JOGOK JOGI NYILATKOZAT